Emoties bij Ranomi Kromowidjojo na het mislopen van een medaille op de 50 meter vrij
NOS SportAangepast

Oud-hockeyer Delissen leidt evaluatiecommissie zwembond

Voormalig tophockeyer Marc Delissen leidt de evaluatiecommissie van zwembond KNZB, die de komende weken gaat onderzoeken waarom de olympische ploeg in het bad van Rio de Janeiro heeft gefaald.

De evaluatiecommissie bestaat naast Delissen uit directeur Jan Kossen en Hans van Goor (technisch bestuurslid) namens de zwembond, de voormalige topzwemmers Maarten van der Weijden, Madelon Baans en Hinkelien Schreuder en oud-schaatser Beorn Nijenhuis. De commissie moet begin oktober de hele gang van zaken rond de tegenvallende resultaten in kaart hebben gebracht.

De KNZB had ook Pieter van den Hoogenband op het oog voor de commissie, maar de oud-zwemmer die de afgelopen tijd forse kritiek had op het topsportbeleid van de KNZB besloot na wat bedenktijd niet toe te happen.

De zwembond kende een moeizame aanloop naar de Olympische Spelen, waar uiteindelijk wel twee gouden medailles werden veroverd in het open water. Joop Alberda vertrok in juli als technisch directeur na onenigheid binnen het management van de zwemploeg over het te voeren beleid.

Inmiddels heeft Martin Truijens zijn vertrek als hoofdcoach van het Nationaal Trainingscentrum in Amsterdam aangekondigd en is de samenwerking met teammanager Aad van Groningen beëindigd.

Wat is er fout gegaan?

"Het is moeilijk verteerbaar dat we geen enkele medaille in het zwembad hebben gehaald. We gaan dit daarom ook goed evalueren. Waarom ging het bij de WK in Kazan en de EK in Londen nog zo goed en werd tijdens de Olympische Spelen in Rio het topniveau niet gehaald? Wat zijn de doorslaggevende factoren geweest, is er iets fout gegaan, wat had anders gekund en gemoeten en wat moeten we hiervan leren?", vat voorzitter Erik van Heijningen het werk van de evaluatiecommissie samen.

De commissie gaat zich richten op de periode van het laatste jaar van voorbereiding tot en met de Olympische Spelen in Rio. Het eindrapport wordt gepresenteerd aan het bestuur van de KNZB en sportkoepel NOC*NSF.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl