Joop Alberda
NOS Sport

Onrust, maar ook opluchting na vertrek Alberda

Drie weken voor de Olympische Spelen zit de zwembond opeens zonder technisch directeur na het vertrek van Joop Alberda. Dat zorgt voor onrust, maar ook voor opluchting.

Er was een ordinaire machtsstrijd gaande tussen Alberda en teammanager Aad van Groningen. "Dat broeide al maanden en is nu tot een ontploffing gekomen. Op het meest ongelukkige moment. Dat kan nooit goed zijn", zegt oud-zwemmer en NOS-analyticus Johan Kenkhuis.

Bondscoach Martin Truijens, die geen fan was van Alberda, reageert laconieker. "Het is nou eenmaal gebeurd. Het is nu vooral zaak om de route onverminderd succesvol te vervolgen. En als dat niet kan, moet ik ook stoppen met mijn werk."

Alberda riep weerstand op binnen de bond. Hij zou te rechtlijnig zijn. Te star. Onder zijn voorganger Jacco Verhaeren hadden de zwemmers en trainers meer vrijheid en meer verantwoordelijkheden.

"Het is deels ook een gevoelskwestie over de wijze waarop iemand leiding geeft en het beleid uitstippelt", vindt Truijens. "Dat zegt echter niets over hoe iemand als persoon is."

Kenkhuis is wederom feller. "Je ben er dus niet in geslaagd een verbindende rol te spelen en het team achter je te krijgen. Dan denk ik dat er iets verkeerd is gedaan door Joop."

Femke Heemskerk krijgt een schouderklopje van Joop Alberda

Had de directeur van de zwembond, Jan Kossen, niet eerder moeten ingrijpen? Kenkhuis: "Ze wisten dit. Het komt gewoon neer op gebrek aan leiderschap."

Onverminderd succesvol de route vervolgen dus, zei Truijens. Wat dat betreft heeft de zwembond de eerste stap al gezet door de olympische selectie bekend te maken. Ondanks alles, op naar Rio.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl