Fluorkoolwaterstoffen (hfk's) zijn broeikasgassen die onder meer worden gebruikt in airco's
NOS Nieuws

'Dit is echt een heel groot succes voor het klimaat'

Het RIVM is zeer tevreden over het klimaatakkoord dat in Rwanda is bereikt. 200 landen maakten afspraken over het terugdringen van fluorkoolwaterstoffen (hfk's). "Dit is echt een heel groot succes voor het klimaat", zegt Guus Velders van het milieu-instituut.

De broeikasgas hfk zit vooral in koelkasten, airco's, schuimproducten en spuitbussen. Volgens Velders, die veel onderzoek naar de stof heeft gedaan, neemt het gebruik ervan toe. "Als er geen maatregelen zouden zijn genomen, zou de bijdrage aan de klimaatverandering aan het einde van de eeuw kunnen oplopen tot 0,3 tot 0,5 graden Celsius."

Hij vervolgt: "Dat lijkt misschien heel weinig, maar als je kijkt dat in het klimaatakkoord vorig jaar december is afgesproken dat de klimaatverandering beperkt moet blijven tot 2 graden, en we daarvan al 1 graad hebben gerealiseerd de afgelopen eeuwen, dan is een paar tiende winst toch heel significant".

Als het nog strenger was geweest, had je er misschien een paar honderdste graad bij kunnen smokkelen.

Guus Velders, RIVM

In het akkoord is opgenomen dat een aantal landen later mag beginnen met het terugdringen van hfk's. China en veruit de meeste ontwikkelingslanden hebben tot 2024 de tijd zich erop voor te bereiden en India, Pakistan, Iran, Irak en de Golfstaten beginnen pas in 2028. Critici vinden dat het akkoord door deze toezeggingen verzwakt is en denken dat de doelen nu mogelijk niet gehaald worden."

Velders ziet dat anders. "Ik heb vannacht al uitgerekend - toen de contouren van het akkoord duidelijk werden - wat dit voor effect aan het einde van de eeuw oplevert. De uitstoot van 0,3 tot 0,5 graden die ik net noemde, wordt nu teruggebracht tot 0,06 graden Celsius."

Erfenis

Volgens een woordvoerder van Greenpeace International is het akkoord gesloten als erfenis voor president Obama, zo vlak voordat hij aftreedt. "Dus de Amerikaanse delegatie heeft er alles aan gedaan om India en China mee te krijgen in het akkoord."

Ook daar is Velders het niet mee eens. "Als het nog strenger was geweest, had je er misschien een paar honderdste graad bij kunnen smokkelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl