Akkoord over broeikasgassen in koelkasten en airco's
In Rwanda hebben bijna 200 landen een akkoord bereikt over het terugdringen van fluorkoolwaterstoffen (hfk's). Dat zijn broeikasgassen die worden gebruikt in koelkasten en airco's. Het akkoord wordt gezien als de eerste grote doorbraak na de klimaatconferentie in Parijs van eind vorig jaar.
De Amerikaanse minister Kerry zei in Rwanda dat hfk's net zoveel vervuiling opleveren als 300 kolencentrales. Hij noemde de nieuwe afspraken "een monumentale stap voorwaarts".
Als het akkoord wordt nageleefd, zou de opwarming van het klimaat deze eeuw misschien wel met een halve graad kunnen worden beperkt.
Drie tijdsschema's
De VS en andere rijke landen hebben zich verplicht in 2019 te beginnen met het terugdringen van hfk's. In 2036 moet de uitstoot zijn afgenomen met 85 procent. China en veruit de meeste ontwikkelingslanden beginnen in 2024 met maatregelen om de hfk-uitstoot te verminderen.
India, Pakistan, Iran, Irak en de Golfstaten beginnen pas in 2028. India en Pakistan hadden gevraagd om nog twee jaar extra uitstel. Ze zeiden dat hun economieën meer tijd nodig hebben om te groeien.
Top-3 van koolstofvervuilers
1. China | ||
2. Verenigde Staten | ||
3. India |
Bindend
In tegenstelling tot de afspraken van 'Parijs' zijn de ondertekenaars van het akkoord dat in Kigali is gesloten juridisch gebonden hun afspraken na te komen. De 197 landen committeren zich aan een tijdspad. De rijkere landen hebben armere landen hulp toegezegd bij de benodigde technologische aanpassingen om de uitstoot van hfk's terug te brengen.
Hfk's worden sinds de jaren 80 gebruikt in onder meer airco's en koelkasten. Ook worden ze gebruikt als oplosmiddel, brandblusmiddel en als drijfgas in spuitbussen. Ze kwamen in de plaats van cfk's, die de ozonlaag aantastten. Dat doen hfk's niet, maar de effecten zijn toch zeer schadelijk.