NOS NieuwsAangepast

Rechtbank beslist over doorgaan zaak tegen Wilders

Gaat het proces tegen PVV-leider Geert Wilders door of niet? Die vraag beantwoordt de rechtbank in Den Haag vandaag.

Wilders staat terecht voor zijn 'minder minder'-uitspraak in maart 2014. Toen liet hij de PVV-achterban het antwoord scanderen op de vraag "Willen jullie meer of minder Marokkanen in jullie stad en in Nederland?". "Minder, minder, minder!", was het antwoord.

'Willen jullie minder Marokkanen?'

Dat was voor het Openbaar Ministerie aanleiding om de PVV-voorman te vervolgen. Het OM vindt dat Wilders met zijn uitspraak een groep mensen heeft beledigd op grond van ras en heeft aangezet tot discriminatie en haat. Daarnaast hebben 56 personen en vijf organisaties zich gemeld als slachtoffer. Zij eisen smartengeld of rectificatie van de uitspraken.

Politiek proces

Drie weken geleden bepleitte Geert-Jan Knoops, de advocaat van Wilders, dat het proces direct moest worden gestaakt. Een vonnis over de uitspraken is volgens hem een oordeel over het partijprogramma van de PVV en het politieke besluitvormingsproces. En gevoelige kwesties moeten "in de publieke opinie worden beoordeeld of via de stembus", vindt hij.

Daarom is de strafzaak tegen Wilders een politiek proces, zei Knoops, en daar moet de rechtbank zich volgens hem niet voor lenen.

Wilders zelf is van mening dat zijn uitspraak niet strafbaar is. 'Minder minder' is volgens hem een demografisch verlangen. "Dat is toch niet verboden?", sprak hij in de rechtszaal. Hij vindt het "een aanfluiting" dat hij voor de uitspraak terechtstaat.

Veroordeling

Als de rechter het proces door laat gaan, dient de inhoudelijke behandeling van de zaak vanaf 31 oktober. Het proces kan in totaal drie weken duren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl