Wilders verweert zich in de rechtbank
NOS NieuwsAangepast

Wilders: mensen thuis snappen hier niets van

Geert Wilders heeft zich in de rechtszaal nogmaals kritisch uitgelaten over de beslissing van het Openbaar Ministerie om hem te vervolgen. "Ik heb niet gezegd 'pleurt op alle Marokkanen', zoals Rutte heeft gezegd over Turken. Ook heb ik geen 'kutmarokkanen' gezegd, zoals oud-politicus Rob Oudkerk. En toch sta ik hier", zei de PVV-leider. "Mensen thuis snappen daar niets van."

Hij staat terecht voor zijn 'minder Marokkanen'-uitspraak die hij twee jaar geleden deed bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Wilders: mensen thuis snappen hier niets van

Volgens Wilders is zijn uitlating niet strafbaar, net zo min als de uitspraken van Rutte en Oudkerk. Hij heeft uitgesproken wat miljoenen mensen vinden, vindt hij. 'Minder, minder' is een demografisch verlangen, stelde Wilders. "Dat is toch niet verboden?"

'Aanfluiting'

Dat hij voor deze uitspraak terechtstaat, vindt de PVV-leider "een aanfluiting". Hij noemde zijn zaak, net als zijn advocaat Knoops, een politiek proces. "Ik weiger te geloven dat in Nederland de vrijheid van meningsuiting wordt afgeschaft. Dat kan toch nooit de bedoeling zijn van de rechtspraak in Nederland", betoogde hij.

Ook zei hij dat hij geen spijt heeft van wat hij heeft gezegd, "want ik heb de waarheid gesproken". Hij is bereid er verantwoording voor af te leggen. "Niet in de rechtbank, maar bij het Nederlandse volk op 15 maart volgend jaar".

Bekijk het hele betoog van Wilders

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl