Suu Kyi bij ontmoeting Koenders: betere mensenrechten kosten tijd
Minister van Buitenlandse Zaken Koenders heeft tijdens een ontmoeting met Aung San Suu Kyi in Myanmar de mensenrechtensituatie in het land uitgebreid ter sprake gebracht.
In het westen van Myanmar, het voormalige Birma, wordt de moslimminderheid Rohingya vervolgd. Honderdduizenden mensen zitten in vluchtelingenkampen. Volgens de Verenigde Naties zijn de Rohingya een van de meest vervolgde minderheden ter wereld.
De ongeveer 800.000 Rohingya wonen in een klein gebied in Myanmar. Ze zijn stateloos en hebben geen burgerrechten.
Suu Kyi snapt dat de wereld graag wil zien dat er vorderingen worden gemaakt op het gebied van mensenrechtensituatie in Myanmar. "Het is een complex probleem waarbij je niet zomaar een paar wetten kunt uitvaardigen, waardoor het goed komt. Het gaat erom dat de bevolking in de gaten heeft dat die mensenrechten belangrijk zijn."
Koenders gaf aan dat hij niet van plan was om Myanmar "een lesje te leren" over mensenrechten. Hij zei begrip te hebben voor de situatie die volgens hem heel complex is en gevoelig ligt.
Het valt niet mee om de mening van de bevolking over de Rohingya te veranderen, zegt correspondent Michel Maas, die bij het bezoek was. "Er heerst in Myanmar een enorme haat tegen deze moslimminderheid. Die moet eerst worden weggewerkt, voordat je daadwerkelijk iets voor ze kunt doen, denkt Suu Kyi."
De regering beschouwt hen als illegale vreemdelingen uit het buurland Bangladesh en vindt dat ze Myanmar moeten verlaten.
Ambassade
Koenders is niet alleen voor de ontmoeting met Suu Kyi in het Zuidoost-Aziatische land, maar ook om een ambassade te openen. Het is voor het eerst in bijna vijftig jaar dat Nederland weer een ambassade heeft in Myanmar. "Dat benadrukt dat Nederland belang hecht aan wat hier qua democratisering gebeurt", zegt Maas.
Hij verwacht dat Nederlandse bedrijven willen bijdragen aan de ontwikkeling van het land. "Ze hebben hier veel last van overstromingen en orkanen. Daar zou Nederland een hoop kunnen doen. Ook liggen er mogelijkheden voor olie- en gasbedrijven."
Later morgen vliegt Koenders naar Thailand, waar hij zal deelnemen aan een topconferentie van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties en de Europese Unie.