NOS NieuwsAangepast

Mijn chauffeur zei het al: zelfs de betonnen hotels zijn verwoest

  • Ardy Stemerding

    Verslaggever

  • Ardy Stemerding

    Verslaggever

Verslaggever Ardy Stemerding is in Haïti om verslag te doen van de gevolgen van de orkaan Matthew. Hij vertelt over zijn ervaringen daar.

De chauffeur zei het gisteren al: in Port-Salut zijn zelfs de betonnen hotels verwoest. En inderdaad, van alle plaatsen die wij aan de zuidkust hebben bezocht, is hier verreweg de meeste schade.

Direct aan het water in de kustplaats woonden vorige week nog vissers. Dat hier voor de orkaan vijftig huisjes stonden, is nu niet meer voor te stellen. Nu ligt er een grote hoop schroot. Sommige vissers zijn niet alleen hun huis maar ook hun boot kwijt.

Het strand van Port-Salut geldt als een van de mooiste plekken van Haïti. Witte stranden en palmbomen: alles wat een toerist wil. Massa's toeristen zijn er nooit geweest in Haïti, maar als ze kwamen stond deze plek vaak op het programma.

'Stond', schrijf ik, want dat hier heel snel weer toeristen zullen komen lijkt onwaarschijnlijk. Van de hotels is weinig meer over.

In het plaatsje Dumont op 15 kilometer van Port-Salut kwamen sowieso al geen toeristen. Daar probeerden de boeren zelf in hun levensonderhoud te voorzien.

Maar ook hun inkomstenbron is weg. De gewassen zijn grotendeels door Matthew verwoest. De angst van hulpverleners is dat veel mensen vanuit hier naar de opvangkampen in de steden trekken. Alleen ouderen en kinderen blijven dan achter; een dorp als Dumont heeft zo geen toekomst.

Ondanks alle tegenslagen zie je dat de Haïtianen zeker niet van plan zijn op te geven. Op een enkele plek staat nu alweer het nieuwe raamwerk voor een nieuw huisje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl