"Een van de vele, vele verwoeste huisjes in het zuiden van Haïti"
NOS NieuwsAangepast

'We moeten vermijden dat iedereen naar de hoofdstad trekt'

Nu de schade van orkaan Matthew op Haïti langzaam duidelijk wordt, kijken de inwoners vooruit. Hoe kan het zwaarst getroffen zuidelijke deel van het eiland het best weer leefbaar worden gemaakt? Martine Haentjes van Cordaid en Caritas is er druk mee bezig.

Tegen verslaggever Roel Pauw vertelt ze dat de bevolking in het gebied waar zij al 30 jaar werkt, vooral leeft van het land en de veeteelt. Bomen hebben er een economische waarde. Vruchten van de bomen zoals kokosnoten en papaya's zijn het voedsel op Haiti. Ze herkent niets terug als ze het verwoeste gebied overziet. Vrijwel alle bomen zijn afgeknakt.

Hulp Haiti komt op gang

Wederopbouw

Samen met de pastoor worden er plannen gemaakt over hoe het verder moet met het gebied. Veel inwoners willen wegtrekken naar de hoofdstad Port-au-Prince of andere grotere steden. Dat moeten we vermijden, vertelt Haentjes. "Mensen willen hier dus weg omdat ze hun huis kwijt zijn en de hele oogst verloren is gegaan. We moeten snel handelen, we moeten ze iets bieden, zodat ze blijven."

Dat wat verwoest is, moet opnieuw worden opgebouwd. In het gebied staan kleine boomkwekerijen. Die zijn zwaar beschadigd en moeten herbouwd worden. "Daar gaan we mee aan de slag", zegt Haentjes.

NOS-cameraman Eric Feijten filmde met een drone het getroffen gebied:

NOS-dronebeelden van verwoesting in Haïti

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl