Catherine, hertogin van Cambridge, arriveert bij het Mauritshuis
NOS NieuwsAangepast

'Ik werd op schouder getikt en moest weg: Kate komt eraan'

Ze liep nietsvermoedend door het Mauritshuis in Den Haag toen ze op haar schouders werd getikt en gesommeerd werd het museum te verlaten. "Kate kwam eraan, was de boodschap", zegt een Amerikaanse toerist die samen met haar twee dochters een bezoek bracht aan het museum.

De hertogin van Cambridge is vandaag in Nederland en deed daarbij ook het Mauritshuis aan. De belangstelling voor het bezoek is groot, zegt verslaggever Karin Alberts. Volgens haar stonden ruim honderd journalisten voor het Haagse museum. "En dat waren niet alleen Britse journalisten, ik hoorde ook Fransen."

Ook ik zou politiek correct moeten zijn en haar hertogin noemen, maar iedereen zegt Kate.

Amerikaanse toerist

Ook aan de andere kant van de dranghekken stonden heel wat mensen die een glimp wilden opvangen van de vrouw van de Britse prins William. Sommigen kwamen daar speciaal voor naar het museum in het centrum van de hofstad, maar anderen werden er dus min of meer door overvallen.

"We kwam hier eigenlijk om het schilderij Het meisje met de parel van Vermeer te zien", zegt de Amerikaanse toerist. Het valt haar op dat iedereen haar Kate noemt, ondanks de etiquette die voorschrijft dat ze met 'hertogin' moet worden aangesproken. "Ook ik zou politiek correct moeten zijn en haar hertogin noemen, maar iedereen zegt Kate", lacht ze.

  • ANP
    De hertogin bezocht vanmiddag het Mauritshuis...
  • ANP
    ...waar ze onder meer de collectie bekeek
  • ANP
    Ook bezocht ze een workshop met schilderende kinderen
  • ANP
    Bij haar vertrek maakte ze een praatje met mensen in het publiek
  • ANP

De Amerikaanse is niet de enige die daar tegenaan loopt. Na het bezoek aan het Mauritshuis gaat de hertogin door naar Rotterdam, waar ze een openbare werkplaats bezoekt in Bospolder-Tussendijk. Medewerkers daar zijn ook al helemaal geïnstrueerd hoe ze Kate moeten aanspreken.

In tegenstelling tot de Amerikaanse toeristen, zijn moeder en dochter uit het Noord-Brabantse Bladel wel speciaal voor de Britse royal naar Den Haag gekomen. Compleet met camera en stoeltjes zaten ze klaar om haar op de gevoelige plaat te zetten. "Het is een belangrijke vrouw", zegt de dochter. "Ze wordt immers koningin van Engeland. En ze is gewoon mooi en elegant en ik wilde haar een keer in het echt zien."

Ze is binnen een paar seconden binnen, denk ik.

Iemand uit het publiek die uren wachtte

Ruim twee uur voor de hertogin bij het Mauritshuis zou aankomen, zaten ze al te wachten. Dat vonden ze allerminst erg. "Ze is binnen een paar seconden binnen, denk ik, maar daarna komt ze ook weer naar buiten. Dus dat zijn twee kansen", grinnikt de dochter.

Dat wachten werd beloond, want nadat de hertogin ruim een uur in het Mauritshuis was geweest, maakte ze buiten tijd voor het publiek. "Ze sprak minutenlang met mensen", zegt verslaggever Alberts. "Zo vroeg ze of mensen het koud hadden en vertelde ze dat ze de tentoonstelling erg de moeite waard vond. Toen stapte ze in de auto, op naar de volgende afspraak."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl