Romano van der Dussen na zijn vrijlating op Mallorca eerder dit jaar
NOS NieuwsAangepast

Van der Dussen eist miljoenen schadevergoeding van Spanje

De Nederlander Romano van der Dussen eist 6,3 miljoen euro schadevergoeding van de Spaanse staat voor de 3,5 jaar dat hij onschuldig heeft vastgezeten voor verkrachting. Van der Dussen zat in totaal twaalf jaar vast nadat hij was veroordeeld voor de verkrachting en twee aanrandingen.

De Nederlander kreeg in 2003 ruim vijftien jaar cel opgelegd. Afgelopen februari kwam het gerechtshof in Madrid tot de conclusie dat iemand anders de verkrachting had gepleegd, waarop hij vrijkwam.

Het smartegeld is samengesteld uit een vergoeding van 77,50 euro voor elke dag dat Van der Dussen onterecht in de cel zat, plus een vergoeding voor het psychisch lijden en de materiële en immateriële schade die de oud-gedetineerde heeft opgelopen.

Mark Dixie

De Nederlandse advocate Rachel Imamkhan speelde een cruciale rol bij de vrijlating van Van der Dussen. Ze reisde onder meer naar Engeland om aan te tonen dat een Brit verantwoordelijk was voor de verkrachting. Uiteindelijk bekende de Brit Mark Dixie dat hij de dader is, ook dna-materiaal bevestigde dat.

Van twee aanrandingen, gepleegd in dezelfde nacht als de verkrachting, is Van der Dussen nog niet vrijgesproken. De Nederlander wil naar Engeland gaan om Dixie zover te krijgen ook die te bekennen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl