Van den Dussen kort na zijn vrijlating
NOS Nieuws

Nederlander Romano van der Dussen vrij

Romano van der Dussen (42) is een vrij man. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bevestigd dat hij de gevangenis bij Palma de Mallorca heeft verlaten. Hij is naar een tijdelijke opvang op Mallorca gebracht.

Gisteren bepaalde het Spaanse hooggerechtshof in Madrid dat hij jarenlang onterecht heeft vastgezeten voor de verkrachting van een vrouw uit Fuengirola. Ook werd hij in 2003 nog veroordeeld voor twee andere aanrandingen en berovingen.

Gerechtelijke dwaling

In de rechtszaak tegen Van der Dussen werd vanaf het begin van het proces tegen de Nederlander fout op fout gestapeld. De inzet van de Nederlandse advocate Rachel Imamkhan leidde er uiteindelijk toe dat de zaak dit najaar herzien werd door het Spaanse hof. Imamkhan verzamelde zelf bewijs dat Van der Dussen het niet gedaan kon hebben.

Ze reisde ervoor naar Engeland om de werkelijke dader op te sporen. Dna-materiaal en een bekentenis van de Brit Mark Dixie zorgden ervoor dat Van der Dussen nu vrij is gekomen na een gevangenisstraf van 12,5 jaar.

Imamkhan wil dat de twee andere zedenzaken waarvoor Van der Dussen ook is veroordeeld worden herzien. Ook overweegt zij een schadevergoeding te vragen voor de jaren dat hij vastzat.

Signalen niet opgepikt

"De Nederlandse overheid heeft in deze zaak te laat onderzoek ingesteld", zegt Imamkhan. "Al in 2004 was duidelijk dat het dna-materiaal dat op het slachtoffer werd gevonden niet van Romano was."

In 2010 werd in opdracht van het ministerie een rapport opgesteld over de rechtsgang. Toen bleek al dat er veel grove fouten waren gemaakt. Maar nu, pas zes jaar later, is hij een vrij man. Kamerleden toonden zich kritisch en stelden vragen aan minister Koenders waarom de Nederlandse overheid zo weinig heeft gedaan om Van der Dussen bij te staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl