De wijk Karam Houmid in Aleppo werd gisteren getroffen door een luchtaanval
NOS Nieuws

Wetenschappers tegen wereldleiders: doe iets tegen geweld Aleppo

Ruim 300 wetenschappers over de hele wereld hebben een petitie ondertekend waarin ze wereldleiders oproepen iets te doen tegen het geweld in de Syrische stad Aleppo.

In de petitie wordt opgeroepen tot actie tegen de Syrische regering, die volgens de tekst met hulp van de Russische luchtmacht "dood en verderf zaait onder de 250.000 inwoners van de belegerde wijken van Aleppo".

Volgens Saskia Baas, een van de initiatiefnemers en onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, is de afgelopen weken duidelijk geworden dat er geen diplomatieke oplossing mogelijk is voor het conflict in Syrië. Tegen het Radio 1 Journaal zegt Baas dat ze vindt dat er moet worden gekeken naar "hardere maatregelen" om het geweld te stoppen.

Baas zegt dat er ondanks de vaststelling van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Aleppo geen actie wordt ondernomen. "Wij vinden dat het nu tijd is om ook handelingen te verbinden aan de constatering dat er daar op grote schaal misdaden worden gepleegd."

Massaslachting

In de petitie wordt gewaarschuwd dat de uitbreiding van het luchtoffensief op Syrië met Syrische en Russische grondtroepen kan leiden tot een massaslachting. De petitie noemt niet IS, maar de Syrische regering de belangrijkste verantwoordelijke voor misdaden op Syrisch grondgebied.

Alle daders van de misdaden moeten volgens de petitie worden vervolgd door een internationaal tribunaal.

De wetenschappers zoeken contact met Kamerleden en leden van het Europarlement. Baas denkt dat sancties pas effect hebben als ze collectief worden ingevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl