Sterkere versleuteling Facebook Messenger voor iedereen beschikbaar

Alle gebruikers van Facebook Messenger kunnen vanaf nu gebruikmaken van end-to-end-encryptie. Dit betekent dat niemand met hen mee kan lezen, ook Facebook zelf niet. De functie is optioneel en moet door de gebruiker worden ingeschakeld.

De gesprekken van Messenger waren al versleuteld, maar het was voor Facebook en opsporingsdiensten nog mogelijk om mee te kijken. Dat gaat dus veranderen.

Wie kiest voor de sterkere versleuteling kan geen gifjes of video's delen. Ook is het niet mogelijk om betalingen te doen. Daarnaast worden de gesprekken niet gesynchroniseerd. Start je een gesprek met end-to-end-encryptie op je smartphone, dan zie je dat dus niet terug op je computer.

Gebruikers kunnen via 'Ik' > Geheime gesprekken' de extra versleuteling aanzetten

Messenger sluit met de versleuteling aan bij andere chat-apps die deze mogelijkheid al langer bieden. WhatsApp en Signal lopen hierin voorop. Die maken standaard gebruik van de sterkere versleuteling.

Bij Telegram en Allo, een nieuwe berichtendienst van Google, is het optioneel. iMessage, de berichtendienst van Apple, biedt ook end-to-end-encryptie, al is het voor experts van buitenaf niet mogelijk om te controleren hoe stevig deze is. Bij de andere apps, met uitzondering van Telegram, is dat wel het geval omdat ze gebruikmaken van een zogenoemde open standaard.

De functie is fijn voor gebruikers, maar politie en overheden zijn er minder gelukkig mee. Zij claimen dat het hierdoor moeilijker wordt om criminelen en terroristen op te pakken, omdat ze de gesprekken tussen verdachten niet kunnen inzien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl