In Google's chat-app 'Allo' kun je allerlei dingen vragen aan een slimme assistent
NOS NieuwsAangepast

Kritiek op 'draai' Google bij privacy van chat-app Allo

Vandaag heeft Google zijn nieuwe chat-app 'Allo' uitgebracht. In de app zit een slimme assistent, die gebruikers van informatie kan voorzien en antwoordsuggesties kan geven. De internetgigant blijkt hiervoor wel een privacy-functie te hebben opgegeven.

In eerste instantie was het zo dat alle chatgesprekken geanonimiseerd zouden worden opgeslagen. Google heeft besloten dat toch niet te doen, schrijft techsite The Verge. Daardoor zijn alleen de gesprekken in de incognito-modus voor niemand anders zichtbaar.

Een woordvoerder van Google Nederland bevestigt dit verhaal. "We zijn er tijdens het testen achtergekomen dat als we de berichten niet anonimiseren, we het systeem veel meer data kunnen voeden. Daardoor wordt de analyse en daarmee de ervaring voor gebruikers beter."

Privacy belangrijk

Privacy is voor veel gebruikers een belangrijke factor in de keuze welke chat-app ze gebruiken. Zo versleutelt WhatsApp standaard gesprekken zodanig dat zelfs het bedrijf zelf er niks mee kan. Google biedt deze optie ook aan, maar dus alleen in de incognito-modus.

Klokkenluider Edward Snowden noemde op Twitter Allo al een extra manier voor overheden om mee te kijken met gebruikers. Google benadrukt dat overheden alleen toegang krijgen als ze een doorzoekingsbevel hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl