Een klaslokaal waar een inburgeringscursus wordt gegeven
NOS Nieuws

Gemeenten: meer geld nodig voor integratie asielzoekers

Het Rijk moet meer bijdragen voor de inburgering van asielzoekers, vindt het merendeel van de Nederlandse gemeenten. Uit een onderzoek van Reporter Radio blijkt dat 55 procent van de gemeenten vindt dat het Rijk hierin tekortschiet.

De gemeenten krijgen van het Rijk een budget voor de opvang en inburgering van asielzoekers die in Nederland mogen blijven. Voor een goede inburgering is veel meer geld nodig, zeggen de ontevreden gemeenten.

262 gemeenten, waaronder de vijf grote steden, deden mee aan het onderzoek naar de voortgang van de inburgering van vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Het merendeel wil vooral een hogere vergoeding voor andere kosten dan de opvang, zoals bijzondere bijstand, taalonderwijs, jeugdhulp en begeleiding bij het vinden van werk.

Bijna 38 procent van de ondervraagde gemeenten vindt dat het Rijk voldoende bijdraagt aan de kosten voor vergunninghouders.

Volstrekt onvoldoende

In april lieten de grote steden al weten honderden miljoenen extra van het Rijk nodig te hebben voor de inburgering van de vergunninghouders. In Reporter zeggen nu ook kleinere gemeenten zoals Borsele, Goes en Kapelle dat de budgetten voor integratie "volstrekt onvoldoende" zijn.

Tot dusver zijn veel vrijwilligers actief bij de inburgering van vluchtelingen. "Dat is niet voldoende voor duurzame inburgering, integratie en participatie", aldus een woordvoerder van Berkelland in Reporter.

Amsterdam, Utrecht en Den Haag willen bovendien zelf de regie voeren over het hele integratie- en participatieproces van de vluchtelingen. Nu valt bijvoorbeeld de inburgeringscursus nog onder het Rijk. Amsterdam wijst erop dat er maar weinig vluchtelingen slagen voor hun inburgeringsexamen, waardoor ze veel geld kwijt zijn voor herkansingen en langer in de bijstand zitten. De hoofdstad denkt dat dit traject soepeler kan verlopen als de gemeente alle touwtjes in handen heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl