De tombe van de heilige Sidi Mahmoud Ben Amarvan, voordat die werd vernietigd
NOS NieuwsAangepast

Negen jaar cel voor vernielingen in Timboektoe

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft een radicale moslim veroordeeld tot negen jaar celstraf voor vernietiging van cultureel erfgoed in de Malinese stad Timboektoe. Het is voor het eerst dat iemand hiervoor veroordeeld wordt. Het geldt als oorlogsmisdaad.

De Malinese sharia-expert Ahmad Al Faqi Al Mahdi stond terecht voor de sloop van veertien graftombes in Timboektoe. In de graven lagen de overblijfselen van moslimgeleerden die door de lokale bevolking worden vereerd als heiligen.

Achmad Al Mahdi Al Faqi in de rechtszaal van het Strafhof

Al Mahdi was lid van de moslim-extremistische militie Ansar Dine, die in 2012 het noorden van Mali controleerde. Hij bepaalde destijds dat de lokale bevolking zich schuldig maakte aan afgoderij omdat ze de geleerden vereerden.

Daarop besloten de rebellen de graftombes en een moskee met pikhouwelen te vernielen.

Verdachte heeft spijt van cultuurbarbarij

De meeste mausolea zijn inmiddels weer herbouwd. Nadat Franse militairen in 2013 Ansar Dine hadden verjaagd uit het noorden van Mali, werd de gevluchte Al Mahdi in het naburige Niger aangehouden.

Mensenrechtenorganisaties vinden dat het Strafhof zich ook moet buigen over andere beschuldigingen tegen Al Mahdi, zoals zijn rol bij verkrachtingen en seksuele slavernij in Mali; maar daarvoor is hij niet gedaagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl