Vlnr: Roelof Bisschop, Elbert Dijkgraaf en Kees van der Staaij
NOS NieuwsAangepast

Geen vrouwen, wel vertrouwde gezichten op SGP-lijst

SGP-leider Van der Staaij en de Kamerleden Dijkgraaf en Bisschop voeren de SGP-kandidatenlijst aan voor de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart.

De marinier Mark Brouwer, winnaar van de publieksprijs 'Jonge ambtenaar van het jaar', staat als lijstduwer op nummer dertig. Verder staan op de lijst veel lokale bestuurders en ondernemers uit alle windstreken.

Geen vrouwen

Er staan geen vrouwen op de lijst. Tot 2013 konden vrouwelijke leden van de SGP niet op een kandidatenlijst komen. Nadat de Hoge Raad, en vervolgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, hadden bepaald dat dit in strijd is met de wet, veranderde de partij in 2013 het vrouwenstandpunt. Daarna werd in 2014 het eerste vrouwelijke SGP-raadslid geïnstalleerd: Lilian Janse in Vlissingen.

De SGP staat in de Peilingwijzer op twee tot vier zetels. De nieuwkomers Bert-Jan Ruissen en Chris Stoffer, de nummers vier en vijf op de lijst, maken dus kans in de Tweede Kamer te komen.

Ruissen werkt op het ministerie van Economische Zaken en is daarnaast fractievoorzitter in de gemeenteraad van Krimpen aan den IJssel. Stoffer werkt bij Rijkswaterstaat en is fractievoorzitter in Nunspeet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl