Aantal plofkraken stijgt weer, ING en AH geliefd doelwit
Er worden weer meer plofkraken gepleegd in Nederland. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken zet de stijgende trend van de eerste zes maanden dit jaar door. Criminelen hebben het vooral gemunt op geldautomaten van ING die in filialen staan van Albert Heijn.
Afgelopen nacht nog gebeurde het tweemaal in Soest, eenmaal in Driebergen en een keer in Brielle.
Inktpatronen
ING bevestigt dat er de afgelopen tijd vaker plofkraken zijn geweest bij hun automaten in AH-filialen. De bank betreurt de plofkraken, te meer omdat ze veel schade aan de automaten en de winkelpanden veroorzaken. De schade per plofkraak verschilt: soms kan een winkel dezelfde dag nog open, soms duurt het een paar dagen voor de deuren weer open kunnen.
De bank heeft in 850 AH-winkels een geldautomaat staan en neemt maatregelen om het kraken moeilijker te maken. Welke maatregelen dat zijn wil ING niet zeggen omdat ze daarmee criminelen in de kaart zouden kunnen spelen.
Eerder zijn er al inktpatronen in de geldcassettes geplaatst. Die ontploffen als de cassette op een onjuiste manier wordt geopend en zorgen ervoor dat het geld waardeloos wordt.
Het is belangrijk om een bepaalde manier van werken zo snel mogelijk de kop in te drukken.
Albert Heijn noemt de plofkraken in hun winkels "heel vervelend". Toch wil de supermarkt de geldautomaten in de winkels graag houden als service aan de klanten. "Die vinden het prettig om te kunnen pinnen in een veilige omgeving", zegt een woordvoerder.
Om hoeveel plofkraken het gaat wil de supermarkt niet zeggen. Maar de politie geeft toe dat er vaker plofkraken worden gepleegd bij AH-filialen. Volgens woordvoerder Marjolein Ruitenbeek heeft dat waarschijnlijk te maken met het feit dat de losstaande geldautomaten in AH-filialen in verhouding tot ingebouwde pinautomaten 'makkelijk' open te krijgen zijn. "Maar ook bij pinautomaten die in een muur zijn ingebouwd, worden regelmatig plofkraken gepleegd."
Tralies
De politie, het OM, de banken en winkels werken nauw samen om het de krakers zo moeilijk mogelijk te maken. "Het is belangrijk om een bepaalde manier van werken zo snel mogelijk de kop in te drukken", zegt Ruitenbeek. "Daarnaast helpt het om de daders van een plofkraak zo lang mogelijk achter de tralies te krijgen. Je ziet toch vaak dat ze, zodra ze weer vrijkomen, op de oude voet verder gaan."
De politie probeert dan ook zoveel mogelijk verbanden te vinden tussen verschillende plofkraken zodat duidelijk wordt of verdachten bij meerdere zaken betrokken zijn geweest. Als dat kan worden aangetoond krijgen ze zwaardere straffen en zitten ze langer vast. "En zolang ze vastzitten, kunnen ze in ieder geval niet toeslaan."
Het mislukt of het geld is onbruikbaar geworden doordat de inktpatronen zijn afgegaan.
Plofkraken worden door heel Nederland gepleegd, maar criminelen kiezen het liefst voor afgelegen locaties waar ze makkelijk weg kunnen komen, zegt Jelle Wijkstra van de Nederlandse Vereniging van Banken.
Tot en met eind juni dit jaar zijn er drie ramkraken (met een auto inrijden op een geldautomaat) en zestien plofkraken (een automaat opblazen met explosieven) gepleegd. Daarnaast zijn de automaten 22 keer op een andere manier opengebroken.
Schade
In 2013 waren er nog 133 ram- en plofkraken. In 2014 nam het aantal plofkraken al sterk af door allerlei maatregelen van banken en politie en in de tweede helft van 2015 werden nog maar drie plofkraken gepleegd. Volgens Wijkstra van de NVB is er geen reden om aan te nemen dat het niveau van 2013 wordt gehaald.
Het kraken van geldautomaten levert volgens Wijkstra meestal niets op. "Het mislukt of het geld is onbruikbaar geworden doordat de inktpatronen zijn afgegaan." Maar de schade is vaak groot. "De schade per kraak kan oplopen tot miljoenen euro's. Soms ligt er een hele pui uit."