Winkelend publiek
NOS NieuwsAangepast

Kabinet zegt dat het goed gaat, maar we merken daar weinig van

Voor het tweede jaar op rij heeft het kabinet op Prinsjesdag de boodschap dat de economische crisis voorbij is, maar veruit de meeste Nederlanders merken daar in hun directe omgeving nog altijd weinig tot niets van. Het aantal mensen dat zegt goed te kunnen rondkomen is zelfs lager dan vorig jaar, blijkt uit onderzoek (.pdf) dat Ipsos in de week voor Prinsjesdag deed voor de NOS.

Vorig jaar was het aantal mensen dat zei goed te kunnen rondkomen gestegen van 46 naar 56 procent, maar dat is nu weer gedaald naar 50 procent. Toch zeggen minder mensen dan vorig jaar dat ze bezuinigen. Onderzoeker Jeroen Kester vermoedt dat dit komt doordat veel mensen na jaren het bezuinigen zat zijn.

Net als vorig jaar zeggen zes op de tien Nederlanders dat ze er in hun directe omgeving niets van merken dat het wat beter gaat met de economie. Bijna vier op de tien merken het een beetje, vooral doordat er meer huizen gekocht worden. Slechts twee procent merkt het sterk.

Minder mensen zeggen goed rond te komen

Erg optimistisch zijn de Nederlanders ook niet. Slechts twee op de tien ondervraagden verwachten dat de economische situatie volgend jaar verbetert. Vorig jaar was dat nog drie op de tien. Een ruime meerderheid verwacht dat de situatie hetzelfde blijft.

Nederlanders zijn wel minder negatief geworden over het kabinetsbeleid. In 2013 dacht nog ruim 80 procent dat het kabinet de economische situatie slechter maakte. Vorig jaar was dat al gedaald naar 30 procent en nu is het nog maar iets meer dan een kwart. Toch denkt nog altijd maar 16 procent dat het kabinetsbeleid goed uitpakt. Vorig jaar was dat 19 procent.

Net geen zesje voor Rutte II

Nederlanders zien vooral graag dat het kabinet meer investeert in de zorg. Bijna twee op de drie ondervraagden noemen de gezondheidszorg als een van de terreinen waarin de regering meer geld zou moeten steken. De zorg wordt op afstand gevolgd door werkgelegenheid (37 procent), onderwijs (36 procent), veiligheid en de koopkracht van ouderen (beide 29 procent). Slechts 15 procent vindt het belangrijk dat er meer geld gaat naar milieu en duurzaamheid. Nog minder mensen (6 procent) vinden investeringen in infrastructuur belangrijk.

Van de terreinen waarop meer bezuinigd mag worden, worden ontwikkelingssamenwerking en immigratie en asiel het vaakst genoemd. Bijna de helft vindt dat daar minder geld heen mag. Ook kunst en cultuur mag van veel Nederlanders (38 procent) best wat minder overheidsgeld krijgen.

Het oordeel over het kabinetsbeleid, dat Ipsos elke twee weken peilt, is al bijna twee jaar stabiel. Het tweede kabinet-Rutte krijgt van de Nederlanders net geen voldoende. Alleen direct na de start van het kabinet, eind 2012, en na de vliegramp met de MH17 (zomer 2014) scoorde het kabinet een zesje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl