Nederlanders kunnen weer wat meer uitgeven
NOS Nieuws

Prinsjesdag-enquête: Nederlander ziet economie nog niet aantrekken

Na jaren van crisis zeggen steeds meer Nederlanders weer dat ze goed kunnen rondkomen. Vorig jaar zei 46 procent goed te kunnen rondkomen, nu is dat opgelopen tot 56 procent, blijkt uit onderzoek (pdf) dat Ipsos in de week voor Prinsjesdag verrichtte voor de NOS.

Ook zeggen iets minder Nederlanders dat ze afgelopen jaar hebben moeten bezuinigen (63 procent tegen 67 procent vorig jaar) en verwachten minder Nederlanders komend jaar te gaan bezuinigen (42 procent tegen 50 procent).

Toch zeggen verreweg de meesten ook dat ze in hun directe omgeving weinig tot niets merken van het economisch herstel. 62 procent zegt niets te merken van het aantrekken van de economie; 36 procent merkt het een beetje en 2 procent merkt het sterk.

Rapportcijfer

Het economisch herstel vertaalt zich dan ook niet of nauwelijks in een hoger rapportcijfer voor het kabinet. Het kabinet krijgt nu van de Nederlanders een 5,3. In de eerste helft van dit jaar scoorde het kabinet gemiddeld een 5,2, vorig jaar om deze tijd kreeg het een 5,4; dat iets hogere cijfer werd toegeschreven aan het optreden van het kabinet na de ramp met de MH-17.

Het kabinet krijgt alleen van de VVD-kiezers uit 2012 een duidelijke voldoende: een 6,2. Opmerkelijk is dat het kabinet beter scoort onder D66- en CDA-kiezers dan onder PvdA-kiezers. Van de D66- en CDA-kiezers krijgt het een 5,8, de PvdA-kiezers geven een 5,4.

Positiever

Hoewel het kabinet geen voldoende krijgt, zijn de Nederlanders wel iets positiever geworden over de invloed van het kabinetsbeleid op de economie. Nog maar 33 procent noemt die invloed negatief (tegen 43 procent vorig jaar), 19 procent denkt dat het kabinet een positieve invloed heeft (tegen 16 procent vorig jaar).

Twee jaar geleden waren de Nederlanders nog veel negatiever over de invloed van het kabinet. Toen meende 82 procent dat het kabinet de crisis verergerde en slechts 10 procent dat het een positieve invloed had. De waardering voor het kabinet zat met een 4,5 op een dieptepunt. Twee jaar geleden zat Nederland nog volop in de crisis, vorig jaar begon het herstel al zichtbaar te worden.

Belastingverlaging

Met zijn voornemen om 5 miljard euro te besteden aan belastingverlaging voor de burgers krijgt het kabinet de handen op elkaar. 69 procent zou het geld ook daaraan besteden, 22 procent vindt dat het vooral zou moeten gaan naar verlaging van het begrotingstekort en 9 procent zou het liever aan een ander doel uitgegeven zien.

Het onderzoek werd van 8 tot en met 10 september gedaan onder een representatieve steekproef van stemgerechtigde Nederlanders.

Vertrouwen

Ook EenVandaag deed onderzoek naar aanleiding van Prinsjesdag. 20.000 mensen werden ondervraagd over hun vertrouwen in het kabinet. Dat vertrouwen blijkt gedaald te zijn van 32 naar 23 procent.

De actualiteitenrubriek peilde ook de waardering voor de afzonderlijke ministers. Dijsselbloem (PvdA) van Financiën komt het beste uit de bus: 50 procent van de mensen heeft vertrouwen in hem. Minister Blok (VVD) voor Wonen en Rijksdienst scoort het laagst: 15 procent. Premier Rutte wordt door 28 procent van de ondervraagden gewaardeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl