NOS NieuwsAangepast

Ploumen noemt export giftige diesel schandalig

Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel vindt het een "grof schandaal" als bedrijven inderdaad willens en wetens giftige en vervuilende olie naar landen verschepen waar de wetgeving niet zo streng is.

De bewindsvrouw reageert op een rapport waaruit blijkt dat internationale brandstofbedrijven op grote schaal giftige brandstof exporteren naar Afrika. Een groot deel daarvan wordt geproduceerd door bedrijven in havengebieden in Nederland en België. Sommige 'African quality'-diesel bevat tot 378 keer zoveel zwavel als in de EU is toegestaan.

"Als dit waar is, moeten de betrokken bedrijven zich diep schamen", zegt Ploumen. "Helaas bereiken ons vaker berichten over misstanden in deze sector. Daarom heb ik eerder al besloten onderzoek te doen naar hoe de Nederlandse olie- en gassector zich in het buitenland gedraagt. Dit rapport zullen we daarbij meenemen."

Rotzooi slijten

Ook PvdA, SP, GroenLinks en de ChristenUnie zijn geschrokken van het rapport. Regeringspartij PvdA vindt het zeer ongewenst dat zulke smerige stoffen in Afrika worden verkocht. "Grote bedrijven die wereldwijd werken, weten ieder gaatje in de wet te vinden om deze rotzooi te slijten. Die gaten moeten we gaan dichten, want Nederland mag niet meewerken aan dergelijke praktijken", aldus PvdA-Kamerlid Cegerek.

ChristenUnie-Kamerlid Dik-Faber zegt: "Het is onbestaanbaar dat brandstof van zulke slechte kwaliteit, die wij hier niet eens mogen gebruiken, naar Afrika verscheept wordt. De gezondheid van de mensen daar lijdt enorm onder deze handel."

De VVD wijst erop dat het goed zou zijn als Afrikaanse landen de strenge eisen zouden overnemen die gesteld zijn aan allerhande brandstoffen. "Dan pakken we het probleem als geheel aan", aldus VVD-Kamerlid Dijkstra.

Niet strafbaar

Volgens het ministerie van Milieu is het niet strafbaar om vervuilde diesel naar Afrika te verschepen, zoals het Nederlandse bedrijf Vitol grootschalig doet. Er is geen milieuwet overtreden, zolang de grondstoffenhandelaren zich houden aan de (zeer soepele) milieunormen van de Afrikaanse landen waar de goedkope giftige stoffen naartoe gaan.

Volgens GroenLinks-Kamerlid Van Tongeren overtreden de handelaren misschien niet de wet, maar wel alle fatsoennormen.

'Ze hebben hier geen idee hoe vervuilend deze brandstof is'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl