NOS NieuwsAangepast

'Het was de grootste ontploffing die ik ooit heb gezien'

Reacties New Yorkers op explosie: het klonk als een miljoen piano's die naar beneden vielen

"Ik voelde het bloed over mijn gezicht stromen en ik kon niets meer zien met een oog", vertelt een van de 29 gewonden van de explosie op straat in New York. De vrouw werd gelanceerd door de kracht van de explosie en raakte daarbij gewond aan haar benen en hoofd. "Het was de grootste ontploffing die ik ooit heb gezien. Overal lichtflitsen en glasscherven."

In een drukke straat in New York zijn vannacht 29 mensen gewond geraakt bij een explosie. Er zijn geen aanwijzingen dat de bomaanslag te maken heeft met internationaal terrorisme. Geen enkele terreurorganisatie heeft de aanslag opgeëist en er is geen link met IS of een dergelijke groep gevonden. De ontploffing was om 20.30 uur plaatselijke tijd in de wijk Chelsea in Manhattan, waar veel uitgaanspubliek op straat was. In de stad zijn duizend extra agenten ingezet om busstations, metrostations en luchthavens te bewaken.

  • EPA
  • EPA
  • Hollandse Hoogte | AP
    Op een drukke straat in New York in de wijk Chelsea raken 29 mensen gewond bij een explosie
  • EPA
  • EPA
    Politie en brandweer in de buurt van de plaats van de explosie in Chelsea, New York
  • Reuters
    Hillary Clinton staat de pers te woord na de explosie in de New Yorkse wijk Chelsea

"Ik voelde de schok in mijn hele lichaam", vertelt een ooggetuige. "Daarna zag ik opeens een enorme rookwolk. Geen vuur, alleen maar rook." Een andere ooggetuige zag allemaal mensen rennen. "Ze kwamen op me afgerend. Ze hielden hun handen op hun oren, ze hoestten en maakten hun ogen schoon omdat er door de explosie dingen in hun ogen terecht waren gekomen. Ze renden voor hun leven."

"Ik zag twee auto's die volledig verwoest waren", vertelt iemand anders. "Er was veel rook en ik rook buskruit."

Een andere ooggetuige wil niet te snel conclusies trekken. "Ik wil eerst de feiten weten voordat ik zeg dat dit een terroristische aanslag was", zegt hij. "Maar met alles wat er aan de hand is in de wereld, denk ik dat de inwoners van New York sowieso denken dat het een kwestie van tijd is voordat er een terroristische aanslag in onze stad plaatsvindt."

We moeten in de toekomst maar altijd over onze schouder blijven kijken, denk ik.

Ooggetuige

Dat bevestigt RJ Demello, die ook de explosie zag gebeuren. "Waarom zou iemand dit willen doen? Het is een eng idee omdat je weet dat deze dingen nu overal kunnen gebeuren. We moeten in de toekomst maar altijd over onze schouder blijven kijken, denk ik."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl