In de rij voor de stembus
NOS NieuwsAangepast

Inwoners Berlijn kiezen deelstaatparlement

De inwoners van Berlijn kiezen vandaag een nieuw deelstaatparlement. Centraal staat de woningnood in de stad.

Vooral de constante stijging van huurprijzen is een belangrijk thema. Betaalbare woningen zijn in Berlijn steeds moeilijker te vinden. Veel van de nieuwe huizen zijn voor mensen met een normaal salaris te duur. Private investeerders kopen panden op of renoveren bestaande woningen, om ze vervolgens voor veel meer geld te verhuren.

Ook is in de afgelopen vijf jaar het aantal inwoners met meer dan 200.000 gestegen, terwijl er maar 35.000 woningen bij zijn gekomen.

Alternative für Deutschland

Opiniepeilingen wijzen niet op een duidelijke winnaar. De sociaal-democratische SPD, die landelijk regeert met de CDU van bondskanselier Angela Merkel, scoort het beste. De partij zou goed zijn voor iets meer dan twintig procent van de stemmen. Het lijkt erop dat de coalitie zijn meerderheid in Berlijn verliest en dat er een derde partij nodig is.

De rechts-populistische partij Alternative für Deutschland komt zo goed als zeker voor het eerst in het Berlijnse parlement, maar geen van de andere partijen wil met de AfD regeren.

Merkels partij leed kort geleden een gevoelige nederlaag bij de deelstaatverkiezingen in Mecklenburg-Vorpommern. De CDU werd er afgestraft voor het vluchtelingenbeleid. De AfD was daar de grote winnaar.

De stembureaus sluiten om 18.00 uur vanavond. Rond die tijd worden ook de eerste prognoses verwacht. Een eerste voorlopig officieel resultaat wordt pas verwacht tegen middernacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl