NOS Nieuws

Merkel wijt verkiezingsnederlaag aan vluchtelingenbeleid

Merkel: zeer ontevreden met verkiezingsuitslag

De Duitse bondskanselier Merkel voelt zich medeverantwoordelijk voor het slechte resultaat van haar partij bij de deelstaatverkiezingen in Mecklenburg-Vorpommern. "Natuurlijk heeft dit te maken met het vluchtelingenbeleid", zei ze in een reactie vanuit China, waar ze de G20-top bijwoonde.

Merkels CDU bleef gisteren in Mecklenburg-Vorpommern steken op 19 procent van de stemmen. De partij werd daarmee niet alleen verslagen door de sociaal-democratische SPD, maar ook door de rechts-populistische AfD. De nederlaag wordt gezien als een afstraffing voor Merkel, die al geruime tijd onder vuur ligt vanwege haar ruimhartige opstelling tegenover asielzoekers.

De bondskanselier is naar eigen zeggen "zeer ontevreden" over het resultaat, maar is niet van plan het vluchtelingenbeleid te wijzigen. "Het is nu onze taak om het vertrouwen terug te winnen", zei ze. "De CDU moet laten zien dat we problemen kunnen oplossen, en niet alleen als het gaat om vluchtelingen."

Merkel benadrukte dat Duitsland er al aan werkt om de toestroom van nieuwe asielzoekers af te remmen. Verder noemde ze het belangrijk dat asielzoekers die geen recht hebben om in Duitsland te blijven, worden gerepatrieerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl