Bondskanselier Merkel
NOS Nieuws

'Uitslag deelstaatverkiezing klap in het gezicht van Merkel'

De uitslag van de deelstaatverkiezing in Mecklenburg-Vorpommern is de slechtste uitkomst ooit voor de CDU in de deelstaat. "Landelijk staat de uitslag in de top drie", zegt correspondent Jeroen Wollaars.

'De uitslag is een klap in het gezicht van Merkel'

De partij van bondskanselier Merkel, de CDU, haalde volgens exitpolls van omroepen ARD en ZDF vandaag tussen de 19 en 20 procent van de stemmen. De in 2013 opgerichte rechts-populistische AfD haalde 21 procent.

"Het is een afstraffing voor het beleid van Merkel met een grote symbolische waarde", zegt Wollaars. In het parlement in de deelstaat blijft de coalitie van de CDU en de SPD overeind, maar in Berlijn heeft de uitslag veel invloed. De socialistische SPD bleef ondanks een zwaar verlies waarschijnlijk de grootste partij in de deelstaat.

"Er is een gouden regel binnen de CDU dat er rechts van de partij geen ruimte mag zijn voor een andere rechtse partij. Die is er nu wel", zegt Wollaars.

42 procent van de Duitsers heeft eerder aangegeven dat ze Merkel nog niet hebben afgeschreven als bondskanselier. Wel kan de uitslag invloed hebben op het beleid van Merkel.

Om critici binnen haar eigen partij de mond te snoeren, kan Merkel mogelijk rechtser beleid gaan voeren, denkt Wollaars. "Misschien heeft het ook wel invloed op haar besluit om door te gaan als bondskanselier, want daar hebben we haar nog steeds niet over gehoord".

Duitse stemmers over de deelstaatverkiezingen

De rechtspopulistische AfD heeft veel Duitsers gemobiliseerd om naar de stembus te komen. "Merkel heeft veel onderschat. 'Wir schaffen das' is prachtig, maar waar is de realiteit?", vraagt een stemmer.

Voorstanders van het beleid van Merkel werden ook gemobiliseerd door de deelname van de AfD. "Ik ga ook stemmen om te laten zien dat niet iedereen AfD stemt", zegt een jonge inwoner van de deelstaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl