Schade door tyfoon Meranti in Xiamen
NOS NieuwsAangepast

Zeker elf doden door orkaan Meranti in Taiwan en China

De orkaan Meranti heeft de eerste slachtoffers geëist in Taiwan en China. De storm schampte gisteren langs Taiwan en arriveerde vanmorgen in het zuidoosten van China. Het is de zwaarste storm in de regio sinds Haiyan, waardoor in 2013 duizenden mensen omkwamen in de Filipijnen.

In de Chinese provincie Fujian zijn ten minste zeven mensen omgekomen door de storm en drie in de naastgelegen provincie Zhejiang. Elf mensen worden nog vermist. De Taiwanese overheid meldt dat in dat land één dode is gevallen, 38 mensen raakten gewond.

De Chinese overheid zegt dat 33 miljoen mensen op de vlucht zijn voor Meranti, 1600 huizen zijn vernield. Inmiddels zijn 330.000 mensen weer teruggekeerd naar hun woning. De Chinese staatstelevisie laat beelden zien van beschadigde elektriciteitsmasten en auto's in de straten van kustplaats Xiamen.

De volgende storm is alweer op komst. Orkaan Malakas arriveert vanavond in Taiwan.

Het oog van Meranti recht boven het eiland Itbayat op satelietbeelden

Itbayat

Op radarbeelden is te zien dat het oog van de orkaan recht over het Filipijnse eiland Itbayat is getrokken. Op Itbayat wonen 3000 mensen. Aziatische nieuwsmedia melden dat er al sinds dinsdag geen contact meer is geweest met het eiland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl