De vluchtauto van daders van een andere plofkraak, in Breda
NOS Nieuws

Duitse politie pakt Nederlanders op voor plofkraak

De politie in de Duitse plaats Ratingen heeft vanochtend vroeg vijf Nederlanders opgepakt voor een plofkraak. Drie mannen in de leeftijd van 22 tot 25 jaar werden op heterdaad betrapt. De politie onderzoekt van twee andere mannen van 18 en 24 jaar nog of ze betrokken zijn bij de kraak.

Daders gevlogen

Het leek de overvallers te gaan lukken, het kraken van de geldautomaat van een bank in Ratingen, bij Düsseldorf. Rond 5.00 uur vanochtend hoorden omwonenden van de bank een luide explosie. Toen de politie arriveerde, was de geldautomaat al geplunderd en waren de daders gevlogen.

Maar al snel kwam de politie hen toch op het spoor, dankzij telefoontjes van verschillende mensen die iets verdachts hadden gezien. Een getuige had gezien hoe een scooter bijna een voetganger omver reed en er daarna met hoge snelheid vandoor ging. Hij werd gevolgd door een andere scooter.

Arrestatieteam en helikopter

Een paar minuten later volgde een melding van een andere getuige, die het verdacht vond dat twee scooters zonder verlichting de parkeergarage van een zwembad inreden. Inmiddels vloog een politiehelikopter boven het gebied en was een arrestatieteam onderweg.

De politie omsingelde de parkeergarage en de drie verdachten konden geen kant op. Ze gaven zich over zonder verzet. In de garage vond de politie de buit, de twee scooters en andere spullen van de daders.

Nederlandse auto's

Een paar minuten na deze arrestatie, speelden getuigen opnieuw een doorslaggevende rol bij de aanhouding van twee andere verdachten. Deze getuigen hadden in een woonwijk vlak bij de gekraakte bank twee mannen gezien die daar stonden te wachten met twee Nederlandse auto´s.

De politie heeft die mannen aangehouden omdat het vermoeden bestaat dat de mannen bij de kraak betrokken waren. Mogelijk moesten zij zorgen voor de vlucht naar Nederland.

De plofkraak past in een reeks van kraken die dit jaar in de grensstreek van Duitsland met Nederland is gepleegd. Vaak worden deze kraken toegeschreven aan de zogeheten 'Audi-bende', zo genoemd omdat de daders vaak in gestolen auto's van het merk Audi met hoge snelheid terugrijden naar Nederland.

Duitse banken namen vorige maand een aantal maatregelen om zich te wapenen tegen deze vorm van criminaliteit. Onlangs werd een lid van de Audi-bende veroordeeld tot vier jaar cel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl