NOS NieuwsAangepast

Pal naast de ruïnes opent in Amatrice een noodschool

  • NOS/Rop Zoutberg
  • NOS/Rop Zoutberg
  • EPA
  • EPA
  • EPA
  • EPA

Het was een prioriteit van de Italiaanse regering: een nieuwe school bouwen voor de kinderen van de door de aardbeving getroffen stad Amatrice. En nu, drie weken na de aardbeving, staat de noodschool er. Pal naast de ruïnes. De gevoelens van de kinderen zijn gemengd.

"Ik vind het een heel raar idee", vertelt de 11-jarige Daniele, terwijl hij naast de rode, witte, gele en blauwe containers staat die de nieuwe school vormen. "Nu de school er staat is het mooi, maar het blijft raar."

Ook de jonge Serbi moet nog wennen aan de noodschool. "Het is triest, maar ik ben blij om terug te keren." Het jongetje heeft een vriendje verloren bij de aardbeving. Hij vertelt over hem, terwijl hij wijst naar een open vlakte achter de school. Daar worden binnenkort acht appelbomen geplant. Elke boom staat voor een omgekomen leerling van de school. Het wordt een herinneringsbos.

Een inwoner van de stad kijkt met een trieste glimlach naar de school. "Het is prachtig", zegt hij emotioneel. "Maar mijn huis en café zijn verwoest door de aardbeving, dat verklaart de blik in mijn ogen."

Volgens correspondent Rop Zoutberg moest de school snel gebouwd worden om twee redenen. "Wie hier bekend is, weet dat er in november een pak sneeuw op de daken ligt. Dat komt omdat Amatrice in de bergen ligt."

Maar de snelle bouw van de noodschool moet ook de herbouw van de stad symboliseren. Of die herbouw snel gaat beginnen is moeilijk in te schatten. De directrice van de school denkt dat een nieuwe school binnenkort wordt gebouwd. "Die gaat dan over een jaar ongeveer open."

Maar in de praktijk blijkt een wederopbouw van een stad moeilijker te plannen. In L'Aquila vond in 2009 een verwoestende aardbeving plaats en daar is de restauratie nog steeds bezig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl