Zo'n dertig slachtoffers kregen een staatsbegrafenis in Amatrice
NOS NieuwsAangepast

Staatsbegrafenis na beving Italië op laatste moment toch in Amatrice

Zo'n dertig slachtoffers van de aardbeving in het midden van Italië zijn vanavond geëerd met een staatsbegrafenis. De ceremonie vond plaats in het historische centrum van het stadje Amatrice, dat zwaar werd getroffen door de beving. Premier Renzi en president Mattarella waren aanwezig bij de plechtigheid.

De massabegrafenis zou eigenlijk plaatsvinden in de stad Rieti, zo'n 60 kilometer verderop. Bewoners van Amatrice reageerden echter woedend en dreigden de bijeenkomst te boycotten als die niet zou worden gehouden in Amatrice zelf. Van de ruim 290 slachtoffers vielen er 231 in Amatrice.

Opnieuw staatsbegrafenis voor slachtoffers aardbeving Italië

Renzi besloot daarom op het laatste moment de ceremonie te verplaatsen naar Amatrice. In allerijl werd afgelopen nacht een grote tent opgezet voor de bijeenkomst. In de tent is een houten beeld van Jezus opgehangen, dat is geleend van een kerk in de omgeving van Amatrice.

De lichamen van de slachtoffers waren al naar Rieti gebracht en moesten nog worden opgehaald. Aanvankelijk zouden vanavond 38 slachtoffers worden begraven, maar dat aantal is om onduidelijke redenen teruggeschroefd.

  • EPA
    Zo'n dertig slachtoffers worden geëerd met een staatsbegrafenis
  • EPA
    Militairen en reddingswerkers dragen de kisten naar de tent
  • AFP
    Een priester houdt tijdens de ceremonie een beeldje van Maria omhoog, dat is gevonden in de puinhopen
  • EPA
    Nabestaanden nemen afscheid
  • AFP
    Een houten beeld van Jezus wordt opgehangen
  • AFP
    Bij de aardbeving kwamen meer dan 290 mensen om het leven

In Amatrice wordt nog steeds gezocht naar zo'n tien vermisten. Voor het eerst sinds de beving regende het vandaag weer in het gebied, wat de zoekactie bemoeilijkt.

De ceremonie van vanavond is de tweede staatsbegrafenis voor slachtoffers van de aardbeving. In de stad Ascoli Piceno werden zaterdag al tientallen slachtoffers ter aarde besteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl