De twee kandidaten voor het UEFA-voorzitterschap: Michael van Praag en Aleksander Ceferin
NOS VoetbalAangepast

Van Praag of Ceferin? UEFA kiest een nieuwe voorzitter

  • Arjan Dijksma

    Redacteur

  • Arjan Dijksma

    Redacteur

Michael van Praag hoopt vandaag de eerste Nederlandse voorzitter van de Europese voetbalfederatie UEFA te worden. Zijn tegenstander Aleksander Ceferin lijkt echter veel meer steun te hebben in de strijd om de een-na-hoogste post van de internationale voetbalwereld. Het is vooral de vraag of de Sloveen alle openbare stemverklaringen weet te verzilveren.

Van Praag kan de steunbetuigingen aan zijn adres op de vingers van een hand tellen. Alleen Nederland, België, Engeland en als laatste IJsland schaarden zich openlijk achter hem. “IJsland stond op mijn lijstje, maar heeft het nu ook openbaar gemaakt. En die stem is net zo belangrijk als die van Duitsland”, aldus Van Praag.

De KNVB-voorzitter denkt dat sommige collega’s zich niet durven uit te spreken uit angst voor repercussies. “Mijn voorganger Jeu Sprengers heeft indertijd in het openbaar gezegd dat hij voor Lennart Johansson ging stemmen en toen werd Michel Platini voorzitter. Binnen een maand was Jeu Sprengers penningmeester af.”

Van Praag voor UEFA-verkiezing: ik ben vol zelfvertrouwen

Van Praag werd een half jaar geleden nog gezien als favoriet voor de opvolging van Platini. “Als we nu, op dit moment, een voorzitter moeten kiezen, dan wordt het zeker Michael”, zei een voetbalbestuurder in een Zwitserse hotelbar op 26 februari. Met zijn Scandinavische collega’s vierde hij de afloop van het FIFA-congres, waar de Europese kandidaat Gianni Infantino verrassend de voorkeur kreeg boven de Aziatische topfavoriet sjeik Salman.

“Maar als het nog lang gaat duren voor de UEFA een opvolger voor Michel Platini kiest, dan weet ik het nog niet zo zeker”, voegde de insider toe. Op dat moment leek alleen de Spanjaard Ángel María Villar een serieuze bedreiging. Na de schorsing van Platini was hij de hoogste in rang.

Lang wachten

Het duurde nog lang, ruim drie maanden, voor de verkiezing ook daadwerkelijk door het UEFA-bestuur werd uitgeschreven. Van Praag stak in die vergadering meteen zijn hand op. Hij hoopte in Basel op steun, maar kreeg geen aanbeveling van de andere bestuursleden.

In de wandelgangen viel op dat moment voor het eerst de naam van Aleksander Ceferin, de jonge voorzitter van de Sloveense voetbalbond. Hij heeft de afgelopen maanden in rap tempo steun vergaard. Van Praag raakte teleurgesteld in enkele voormalige bondgenoten, die voor zijn tegenstander kozen. Hij stond zelfs op het punt af te haken.

De KNVB-voorzitter was kort geleden geschokt door onthullingen in het Noorse tijdschrift Josimar. Ceferin zou enkele Scandinavische landen in ruil voor hun stem de organisatie van het EK van 2024 of 2028 hebben toegezegd.

Van Praag reageerde ongekend hard op Twitter: "Als het waar is, zijn we terug bij de oude manier van zakendoen in de voetbalwereld." Ceferin counterde door te beweren dat Van Praag “verhalen verzint om de aanloop naar de verkiezing te besmeuren en wanhopig nog enige steun probeert te vergaren”.

Geheim van het stemhokje

Hoe de verhoudingen werkelijk liggen, zal duidelijk worden als de 55 afgevaardigden hun briefjes hebben ingeleverd. De kandidaat met de meerderheid van stemmen in de eerste ronde mag zich de nieuwe UEFA-voorzitter noemen. Alleen bij een gelijke stand wordt er nog een keer gestemd.

Van Praag denkt nog steeds dat de uitslag de buitenwereld zal verrassen: “Ik heb altijd geleerd van een collega dat het om de postbode gaat. Degene die het briefje in de doos stopt”, zo verwijst Van Praag naar het geheim van het stemhokje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl