De agent gaf door waar vermoedelijk hennepkwekerijen zaten.
NOS Nieuws

Corrupte agent tipte criminelen over hennepkwekerijen

Een agent van de eenheid Den Haag die wordt verdacht van corruptie heeft criminelen minstens twaalf maal getipt. Het Openbaar Ministerie verwacht dat het totaal aantal keren dat hij informatie lekte nog hoger ligt.

De 27-jarige hoofdagent Amine A. werd in juni aangehouden door de Rijksrecherche. Volgende week begint zijn strafzaak.

Leegroven

De agent wordt ervan verdacht adressen van hennepkwekerijen te hebben doorgespeeld aan een tussenpersoon, die hem voor deze informatie betaalde. De agent haalde de adressen onder meer uit tips die binnenkwamen via Meld Misdaad Anoniem.

De tussenpersoon, een 27-jarige man uit Den Haag, speelde de locaties weer door aan twee broers. Die braken vervolgens in om de hennepkwekerijen leeg te roven. Hoe vaak dat is gelukt, wil het OM nog niet zeggen.

Justitie vindt dat het viertal een criminele organisatie vormde en wil hen om die reden vervolgen. De agent wordt verder verdacht van corruptie, het schenden van het ambtsgeheim en medeplichtigheid aan de inbraken. De contactpersoon wordt omkoping ten laste gelegd. Om welke bedragen het gaat, is nog onduidelijk.

Meer lekken

Politieman A. is niet de eerste agent die dit jaar is opgepakt wegens corruptie. Vorige maand werden twee agenten uit Limburg aangehouden, toen tijdens een liquidatieonderzoek bleek dat zij informatie gelekt hadden. Het onderzoek naar politiemol Mark M., die jarenlang vertrouwelijke informatie doorspeelde aan criminelen, loopt ook nog altijd.

Gisteren vroeg politievakbond NPB om een groot onderzoek naar corruptie binnen de politie. Directe aanleiding daarvoor was de zaak rond een politieman uit Eindhoven, die wordt verdacht van sjoemelen met de aankoop van beveiligingsapparatuur. Hij is op non-actief gesteld, maar niet aangehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl