Herdenking van de Armeense volkerenmoord bij de Brandenburger Tor in Berlijn, in april 2015.

Duitse regering: geen afstand van Armeense genocide-resolutie

In tegenstelling tot eerdere berichten zal de Duitse regering zich niet distantiëren van de erkenning van de Armeense genocide door de Bondsdag. Dat heeft de regeringswoordvoerder aan de pers laten weten. Eerder vandaag schreef nieuwssite Spiegel Online dat de regering in Berlijn afstand nam van de Bondsdagstemming, om tegemoet te komen aan Turkse bezwaren.

Sinds de Bondsdag op 2 juni de Armenië-resolutie aannam, mogen Duitse parlementariërs van Ankara niet langer Duitse militairen op de Turkse luchtmachtbasis Inçirlik bezoeken. Die werken daar samen met de internationale coalitie tegen Islamitische Staat.

Bondskanselier Merkel en minister Steinmeier van Buitenlandse Zaken staan wel degelijk achter de Bondsdagresolutie, lichtte de regeringswoordvoerder toe. Hij wijst er echter op dat de uitslag van de stemming niet juridisch bindend is.

"Dat klopt natuurlijk ook", zegt correspondent Jeroen Wollaars in Berlijn. "Maar als je dat van de Turken moet zeggen om toegang te krijgen tot je eigen soldaten in dat land, dan blijft de indruk van chantage en buigen voor een buitenlandse macht toch hangen."

De regeringswoordvoerder zei vanmorgen erop te vertrouwen dat Bondsdagleden snel weer een werkbezoek aan Inçirlik mogen brengen.

Oorlogsgeweld

De erkenning van de genocide is een doorn in het oog van Turkije. Volgens de Turkse lezing is er geen sprake van volkerenmoord door de Ottomaanse overheid van destijds, maar zijn er honderdduizenden Armeniërs tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) omgekomen als gevolg van het oorlogsgeweld.

Ankara had Berlijn al gewaarschuwd dat de bestempeling van de Armeense tragedie als genocide niet zonder consequenties zou blijven.

Onvermijdelijk

Volgens Spiegel Online is lang onderhandeld over de bezoeken aan de Duitse militairen in Turkije die daar meedoen aan de strijd tegen Islamitische Staat. Daarbij zou de Duitse onderhandelaars te verstaan zijn gegeven dat een distantiëring van de Bondsdagresolutie onvermijdelijk is.

De berichtgeving in Spiegel Online leidde direct tot onrust bij de coalitiepartner SPD. Minister Schwesig van Familiezaken liet weten dat zij vierkant achter de Bondsdagresolutie blijft staan. "En daaraan mag niemand uit de regering tornen", benadrukte Schwesig via de nieuwssite N24.

Volgens oppositiepartij Die Linke is Duitsland verworden tot een "bananenrepubliek, die volledig onder duim van een dictator (de Turkse president Erdogan - red) zit".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl