FrieslandCampina stapt in duurzaam gas
Zuivelgigant FrieslandCampina polst honderden boeren met wie op een duurzame manier biogas geproduceerd kan worden. Het gaat zowel om leden van de zuivelcoöperatie als om boeren die niet zijn aangesloten.
De boeren moeten zogenaamde mono-mestvergisters gaan gebruiken. Voor de meeste boeren zijn die machines veel te duur. Daarom wil het zuivelconcern de krachten bundelen en gebruik gaan maken van de subsidiepot Stimuleringsregeling Duurzame Energie die minister Kamp (Economische Zaken) ter beschikking heeft gesteld. In die subsidiepot zit 8 miljard euro.
Mono-mestvergisters gebruiken alleen pure mest en geen bijproducten als mais. De oude bio-vergisters waarbij dit wel gebeurt zijn minder efficiënt. Daarnaast zijn ze omstreden omdat kostbaar voedsel nodig is voor het proces.
Mestvergisting is een oplossing voor het probleem van de uitstoot van broeikasgas die veel boeren produceren met hun mest. Tegelijkertijd produceren ze biogas dat direct het gasnet in kan.
Onbetaalbaar
Op dit moment zijn nog niet zoveel mono-mestvergisters in gebruik omdat het voor de meeste boeren onbetaalbaar is. Enkele boeren die er wel mee werken, zijn al snel 800.000 euro kwijt voor de hele installatie.
Daarom wil FrieslandCampina om te beginnen zo'n 200 boeren samenbrengen om samen kostenvoordelen te behalen. Bijvoorbeeld in collectieve afspraken met banken die willen financieren. Ook kennis en ervaring kan beter worden gedeeld.
FrieslandCampina gaat nu boeren werven en die worden ondergebracht in de nieuwe coöperatie Jumpstart. Binnen enkele jaren wil het concern duizend boeren hebben die meedoen. Begin oktober hoopt FrieslandCampina meer duidelijkheid te geven.