De man werd opgepakt op een asielzoekersboot in Zaandam
NOS Nieuws

Syrische 'opschep'-asielzoeker moet toch cel in

De rechtbank in Rotterdam heeft verrassend een 20-jarige Syrische asielzoeker veroordeeld tot een gevangenisstraf vanwege deelname aan een terroristische organisatie. Het Openbaar Ministerie had om vrijspraak gevraagd.

De 20-jarige in Aleppo geboren Mohanned B. werd in december opgepakt op een asielzoekersboot in Zaandam. Tegen medebewoners had hij gezegd dat hij bij Islamitische Staat en al-Qaida hoorde.

Opschepper

Na zijn arrestatie ontkende B. dat hij aangesloten was geweest bij de terreurorganisaties. Hij had naar eigen zeggen alleen opgeschept.

Gedragswetenschappers stelden vervolgens vast dat B. een pathologisch leugenaar is die zich met 'onzinverhalen' overeind probeert te houden. Hij zou een trauma hebben opgelopen doordat twee broers in de oorlog in Syrië zijn omgekomen. Vanwege een gebrek aan bewijs vroeg het OM om vrijspraak.

De rechtbank ziet dat dus anders en komt tot een celstraf van tien maanden. B. heeft misschien overdreven, maar er is toch genoeg bewijs dat hij deel heeft uitgemaakt van een terroristische organisatie, vindt de rechtbank.

De rechters leiden dat onder meer af uit foto’s op de mobiele telefoon van B. Daarop staat hij met wapens. "Zijn rol blijft onduidelijk, maar uit de foto’s blijkt dat hij in ieder geval een gewapend lid was van al-Qaida", aldus de rechtbank.

Zijn sympathie voor de gewapende strijd blijkt volgens de rechtbank ook uit WhatsApp-berichten van B. na de aanslagen in Parijs. Daaruit blijkt dat hij blij was met deze aanslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl