Een van de twee bajesboten in Zaandam die dienst doen als asielopvangcentrum
NOS Nieuws

OM wil vrijspraak voor terreurverdachte

Het Openbaar Ministerie wil dat de rechter een 19-jarige Syrische asielzoeker vrijspreekt die verdacht wordt van banden met terroristische organisaties. Er is volgens het OM niet genoeg bewijs om hem te veroordelen voor het lidmaatschap van een terroristische organisatie.

De man uit het Syrische Aleppo werd vorig jaar aangehouden in een asielzoekerscentrum in Zaandam. Hij had tegen medebewoners van het centrum gezegd dat hij lid was van al-Qaida. Hij zei ook dat hij gespecialiseerd was in het laten ontploffen van auto's op afstand en liet een paar bewoners foto's zien waarop hij poseerde met zware wapens in Syrië.

Grootspraak

Toch is dat volgens het OM niet genoeg om de man te veroordelen. Volgens gedragsdeskundigen heeft hij een trauma opgelopen doordat zijn broers bij de oorlog in Syrië zijn omgekomen. De man zou daardoor een ziekelijke neiging tot liegen hebben. Ook is er volgens het OM een andere verklaring mogelijk voor de foto's waarop de man met wapens poseert: die zijn in oorlogsgebieden ruim voorhanden.

Vastzitten

Hoewel het OM vrijspraak eist, moet de rechter volgens het Landelijk Parket nog niet direct beslissen om de man vrij te laten uit zijn voorlopige hechtenis: "Wij willen graag dat de rechtbank heel goed in overweging neemt waar het om gaat", zegt een woordvoerster. Ze noemt de uitspraken van de man "zeer zorgwekkend. Zeker nu er in landen om ons heen van alles aan de hand is".

Het is nog niet bekend wanneer de rechter besluit over de voorlopige hechtenis van de man. De uitspraak staat gepland voor 29 augustus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl