S-300 luchtafweer
NOS Nieuws

Iran plaatst Russische luchtdoelraketten bij nucleaire installaties

Iran heeft zijn nieuwe S-300 raketsysteem bij de nucleaire installatie Fordo bij de stad Qom geplaatst. Het land kocht de luchtdoelraketten jaren geleden al van de Russen en kreeg die afgelopen april geleverd.

De Revolutionaire Garde heeft volgens Iraanse staatsmedia het raketsysteem bij de installatie ten zuiden van de hoofdstad Teheran geïnstalleerd. Volgens de Iraniërs wordt het Russische raketsysteem in de toekomst ook bij andere nucleaire installaties geplaatst.

De Iraniërs wilden de luchtdoelraketten al jaren hebben, maar de levering werd uitgesteld vanwege internationale sancties. Die kreeg Iran opgelegd vanwege zijn omstreden nucleaire programma. In juli vorig jaar werd een atoomakkoord gesloten. In ruil voor het opheffen van sancties beloofde Iran onder meer de voorraad verrijkt uranium sterk te verminderen. Na het sluiten van het akkoord besloot de Russische president Poetin de luchtdoelraketten te leveren.

Generaal

Bij het tekenen van het S-300 koopcontract in 2007 vermoedden defensie-specialisten al dat Iran het systeem kocht voor het verdedigen van zijn nucleaire installaties. Het defensieve systeem kan gevechtsvliegtuigen en kruisraketten uitschakelen.

Israël heeft in het verleden een aantal keren gedreigd nucleaire installaties in Iran aan te vallen. Het land vreest dat het nucleaire programma van Iran een dekmantel is voor het ontwikkelen van kernwapens.

Volgens een Iraanse generaal is het verdedigen van de nucleaire installaties onder alle omstandigheden van het grootste belang, meldt persbureau AFP. De Fordo-installatie zou sinds januari geen uranium meer verrijken zoals afgesproken is in het atoomakkoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl