S300-raketten
NOS Nieuws

Rusland levert Iran raketten

Rusland gaat Iran luchtdoelraketten leveren. De beide landen hebben afspraken gemaakt over de levering van S-300 raketsystemen, zo is bekendgemaakt op een wapenbeurs in Dubai. De wapens kunnen volgens Rusland binnen twee jaar geleverd worden.

Het gaat om defensieve raketsystemen. De systemen kunnen vanaf de grond kruisraketten en gevechtsvliegtuigen uitschakelen. De S-300 werd aan het eind van de jaren zeventig ontwikkeld door de Sovjet-Unie.

De Russische wapenindustrie meldt vanuit Dubai dat Irans aartsvijand Saudi-Arabië geïnteresseerd is in S-400-raketsystemen. De S-400 is een gemoderniseerde versie van de S-300. Ook Egypte en Algerije zouden belangstelling hebben voor Russische wapensystemen.

Poetin

Het contract tussen Rusland en Iran is een uitwerking van een overeenkomst uit 2007. Rusland besloot de raketten destijds niet te leveren vanwege de sancties die de VN-Veiligheidsraad Iran had opgelegd vanwege zijn nucleaire programma.

Nadat de internationale gemeenschap met Iran een akkoord had bereikt over het nucleaire programma, besloot president Poetin dit jaar dat de levering alsnog kon doorgaan. Vorige maand werd gemeld dat de raketten nog niet zijn geleverd, omdat ze eerst nog gemoderniseerd moesten worden.

Sinds de islamitische revolutie van 1979 krijgt Iran geen wapens meer van de VS. Het heeft een eigen wapenindustrie ontwikkeld, maar krijgt bij de opbouw van zijn strijdkrachten ook hulp van Rusland. De relatie tussen beide landen is verstevigd doordat ze samenwerken in de oorlog in Syrië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl