Richting Amersfoort kon het verkeer vanochtend al over de vernieuwde A1
NOS Nieuws

Klus nu echt geklaard: A1 richting Amsterdam weer helemaal open

De A1 richting Amsterdam is weer helemaal open. Iets voor half vijf vanmiddag werden alle rijstroken weer vrijgegeven. Daarvoor was er maar één rijstrook beschikbaar voor weggebruikers.

Eigenlijk had de weg vanochtend om 5.00 uur al open moeten gaan, maar door problemen bij de sloop van de oude spoorbrug bij Muiderberg liepen de werkzaamheden uit. Er viel beton op het wegdek, dat daardoor zwaar beschadigd raakte.

Rijkswaterstaat had verwacht dat de weg om 15.00 vanmiddag weer open zou kunnen, maar ook dat lukte niet. Het nieuw aangelegde asfalt moest nog afkoelen en uitharden voordat er verkeer over mocht rijden.

De nieuwe verwachting was daarom 16.00 uur. Uiteindelijk verstreek ook die deadline, maar rond 16.30 uur kon het verkeer weer over de volle breedte van de A1 naar Amsterdam rijden.

Geen verkeerschaos

De werkzaamheden aan de snelweg hebben volgens de ANWB niet tot een verkeerschaos geleid. Tijdens de ochtendspits was de extra reistijd rond 08.00 uur ongeveer 40 minuten. In de middag stond er een constante file van zo'n 6 kilometer, met een vertraging van een kwartier tot twintig minuten.

Richting Amersfoort ging de A1 vanochtend ook niet helemaal volgens planning open. Door een technische storing bij Rijkswaterstaat ging de weg niet om 05.00 uur, maar om 06.20 open.

Wegdek A1 beschadigd tijdens sloop spoorbrug

'Bijzondere prestatie'

Het afgelopen weekend is er gewerkt aan de omzetting van de oude naar de nieuwe A1 via de nieuwe brug over het Amsterdam-Rijnkanaal en het aquaduct bij Muiden. Ook is de nieuwe spoorbrug bij Muiderberg op zijn definitieve plek geschoven.

Met de afronding van die werkzaamheden is volgens minister Schultz van Haegen van Infrastructuur een belangrijke stap gezet voor een betere doorstroming van het verkeer bij het knooppunt Muiderberg. "Dit was een enorme klus voor Rijkswaterstaat en ProRail die in een paar dagen tijd geklaard is: een bijzondere prestatie."

Ook al ligt de nieuwe spoorbrug nu op zijn plek, de eerste treinen gaan er pas vrijdag vanaf 12.30 uur overheen rijden. Tot die tijd rijden er geen treinen tussen Weesp, Almere en Lelystad.

Rijkswaterstaat verbreedt tot 2020 de A1 en de A6 tussen knooppunt Diemen en Almere Havendreef. Extra rijstroken moeten voor een betere doorstroming zorgen. Bij Muiden wordt het breedste aquaduct van Europa gebouwd. Verkeer richting Amersfoort kan nu al onder het nieuwe aquaduct door.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl