Het oofd Constitutionele Hof in Polen, Andrzej Rzeplinski
NOS Nieuws

OM Polen onderzoekt mogelijk machtsmisbruik hoogste rechter

Het Openbaar Ministerie in Polen onderzoekt of het hoofd van het Constitutionele Hof zich schuldig heeft gemaakt aan machtsmisbruik. Andrzej Rzeplinski wordt ervan beschuldigd dat hij een aantal rechters niet heeft betrokken bij vonnissen. Die rechters zijn aangewezen door de nationalistische conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid van premier Beata Szydlo.

Het besluit van justitie in Warschau is een nieuwe fase in een conflict tussen de regering en het Constitutionele Hof over de onafhankelijkheid van het hof. De oppositie heeft het onderzoek scherp veroordeeld en zegt dat premier Szydlo met de nieuwe stap nog meer grip wil krijgen op de rechterlijke macht in Polen.

Diskrediet

Opperrechter Rzeplinski speelt een belangrijke rol in het verzet tegen de conservatieve Poolse regering die sinds oktober aan de macht is. Volgens de oppositie probeert de premier hem nu in diskrediet te brengen. Szydlo heeft na haar aantreden al rechters vervangen omdat die volgens haar politiek partijdig waren. Ze zou nu ook af willen van de hoogste rechter.

De Europese Unie volgt de ontwikkelingen nauwlettend. Brussel vreest dat de Poolse democratie door het optreden van de partij Recht en Rechtvaardigheid wordt aangetast. In april beschuldigden drie Poolse oud-presidenten en andere politici de regering ervan dat ze de democratie om zeep helpt en het aanzien van Polen in het buitenland schade toebrengt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl