De Poolse premier Beata Szydlo
NOS Nieuws

Poolse oud-presidenten: regering vernietigt democratie

Drie Poolse oud-presidenten en andere politici beschuldigen de huidige regering ervan dat ze de democratie om zeep helpt en het aanzien van Polen in het buitenland schade toebrengt.

Ze doen dat in een brief die onder anderen door oud-president Lech Walesa is ondertekend en vanmorgen in een krant is gepubliceerd. Ook roepen ze parlementariërs en andere politici op wetgeving van de nieuwe conservatieve regering te negeren.

Premier Beata Szydlo zei in een reactie dat de verkiezingen van het afgelopen najaar haar regering een mandaat hebben gegeven om vergaande hervormingen af te kondigen. "De oproep laat zien dat deze mensen de vrije keuze die het Poolse volk heeft gemaakt niet willen accepteren", zei Szydlo.

Nieuwe regels

Het conflict gaat onder meer over de verandering van regels voor de benoeming van nieuwe leden voor het Constitutionele Hof. De regering-Szydlo heeft die regels veranderd, zodat zij meer invloed op de uitspraken van het hof krijgt.

Het hof heeft die veranderingen afgekeurd, omdat ze in strijd zijn met de grondwet, maar de regering legt die kritiek naast zich neer.

Polen wordt sinds de verkiezingen van vorig jaar geregeerd door de nationalistische conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid. Die haalde absolute meerderheid en levert ook de president.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl