Rookwolken boven een verwoest deel van Aleppo
NOS Nieuws

Rusland bereid tot wekelijkse gevechtspauze Aleppo

Rusland steunt een voorstel van de VN om wekelijks een tweedaagse gevechtspauze in te lassen in de strijd om de Syrische stad Aleppo. Dat heeft de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe via Twitter laten weten.

De eerste 'humanitaire pauze' kan volgende week plaatsvinden, aldus Sjojgoe.

De speciale gezant van de Verenigde Naties voor Syrië, Staffan de Mistura, verwelkomt het Russische gebaar. Hij gaat met Russische gedelegeerden in Genève de details rond de bestandsafspraak regelen. Ook de VN-hulpteams treffen voorbereidingen om zo snel mogelijk in actie te kunnen komen, aldus De Mistura.

Hulpkonvooien

De VN-gezant drong eerder aan op een staakt-het-vuren van 48 uur, zodat hulpkonvooien de kans krijgen de geïsoleerde bevolking in de belegerde stad te bereiken. Ook de EU heeft, mede op dringend verzoek van minister Koenders, Syrië en Rusland gevraagd om een onmiddellijke gevechtspauze.

Aleppo is deels in handen van de Syrische regering, de rebellen controleren het oostelijke deel van de stad. Vooral in Oost-Aleppo kampen burgers met een tekort aan drinkwater, voedsel en medicijnen. In de hele stad is al maanden geen elektriciteit meer, mensen zijn afhankelijk van generatoren. Hulporganisaties voorspellen een humanitaire ramp als hulp uitblijft.

Drie uur

Eerder opperde de Syrische regering samen met bondgenoot Rusland om dagelijks drie uur lang de wapens te laten zwijgen, zodat er voedsel en hulp kan worden afgeleverd in de stad. Daar is uiteindelijk niets van terechtgekomen.

Intussen gaan de bombardementen op het door rebellen gedomineerde deel van de stad gewoon verder. Internationaal wordt geschokt gereageerd op beelden van een vijfjarig slachtoffer van de luchtaanvallen, die gisteren op internet zijn gezet. Het kind zit, bebloed en onder het puinstof, in shock op een stoel van een ambulance.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl