George Soros, miljardair en oprichter van de Open Society Foundations

Soros Leaks: zeker 4,9 miljoen euro naar Nederlandse organisaties

Dit weekend lekte een groot aantal documenten uit de Open Society Foundations, een aantal stichtingen van de Amerikaanse miljardair George Soros. Uit de documenten blijkt dat Soros tussen 2009 en 2014 minstens 4,9 miljoen euro aan Nederlandse stichtingen, goede doelen en denktanks gaf.

Daaronder zijn bijvoorbeeld ProDemos en KiesKompas (die in verkiezingstijd allebei een stemwijzer uitbrengen) en de pro-Europese studentenvereniging AEGEE, die in vrijwel alle Nederlandse studentensteden aanwezig is. Ook de 'ja'-campagne bij het Nederlandse referendum over Oekraïne in april werd deels door Soros gefinancierd.

Verder kiest Soros voor organisaties die actief zijn op het gebied van mensenrechten en anti-discriminatie. Zo ontving Amnesty International Netherlands ruim 250.000 dollar en kreeg het Meldpunt Discriminatie bijna 50.000 dollar toegekend. Ook de Anne Frank Stichting en verschillende moslimorganisaties in Amsterdam en Rotterdam ontvingen geld.

Het feit dat Soros met zijn Open Society Foundations een belangrijke donateur voor veel non-profit organisaties is, is niet nieuw. Ook van een aantal genoemde Nederlandse organisaties was al bekend dat ze geld hadden gehad van Soros. Door het hacken van de miljardair zijn wel de totale bedragen voor het eerst bekend.

Wie is George Soros?

De 86-jarige George Soros werd geboren in Hongarije, maar vertrok in 1956 naar de Verenigde Staten. Hij werd succesvol effectenhandelaar en had daarna verschillende hedgefondsen onder zijn hoede.

In 1992 werd hij zeer bekend door zijn speculaties tegen het Britse pond. Hij speculeerde met zoveel geld tegen de munt dat de Britse regering het pond moest devalueren. Soros hield er zo'n 1 miljard dollar aan over.

In 1988 handelde hij met voorkennis in aandelen van de Franse bank Société Générale. Daar werd Soros in 2005 voor veroordeeld door het Franse gerechtshof. Hij moest een boete van 2,2 miljoen euro betalen.

De miljardair voelt zich verbonden met zijn joodse achtergrond. Ook staat hij bekend als groot filantroop. Bij het doneren via zijn Open Society Foundations laat hij zich leiden door zijn ideologie. Soros positioneert zich als pro-Europa, pro-democratie en anti-corruptie. Hij is tegen verregaande globalisering. In de Verenigde Staten wordt zijn gedachtegoed beschouwd als 'links'. Soros onderhoudt tevens warme banden met de Democratische partij.

Russische hackers

Het is niet bekend wie er achter het lekken van de documenten zit. Er zou een verband zijn met de recent opgedoken documenten van de Democratische partij, die ertoe leidden dat de voorzitter opstapte. Dat zou wijzen op betrokkenheid van Russische hackers, schrijft Bloomberg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl