Langs de berghellingen van Madeira ligt huisraad dat afkomstig is van afgebrande huizen
NOS Nieuws

Nederlandse toerist: via bergpaadjes weg van branden Madeira

Op het Portugese eiland Madeira woeden al dagen grote bosbranden. Het eiland is een toeristische bestemming en ook Nederlandse toeristen hebben last van de brand. Andy Groeneveld uit Alblasserdam zag het vuur steeds dichterbij komen de afgelopen dagen: van een rookpluim in de bossen in de verte, tot bruingrijze as in de straten.

"We zijn verkast naar de andere kant van het eiland", zegt Groeneveld. "Onderweg zagen we wegen die waren afgesloten. Je hebt hier veel lange tunnels. Maar als die dicht zijn, moet je via bergweggetjes."

Boven de zee

En die bergweggetjes zijn niet meer dan veredelde paden, vertelt Groeneveld. "Dan sta je een half uur stil op een richel op honderd meter boven de zee, omdat er maar één auto per keer door kan."

Groeneveld heeft besloten om naar huis te gaan, maar hij verwacht dat dat niet zal meevallen. Het vliegveld is al een paar dagen gesloten, zegt Groeneveld, en de informatievoorziening laat te wensen over. "Op de Portugese tv-zenders staat vooral de Olympische Spelen op."

Tientallen branden, maar geen paniek.

Richard Kiewiet

Richard Kiewiet, afkomstig van Ameland, is daarentegen nog niet van plan zijn vakantie af te breken. Hij is bezig aan een rondreis van acht dagen op het eiland. "De bedoeling was dat we zouden gaan rondrijden langs de oude steden en door de bossen."

Maar dat gaat dus niet door de bosbranden. Kiewiet zit nu voornamelijk vast in hotels. Vaak zonder stroom, ook in de nacht. "En dan is het pikkedonker. We zien tientallen branden, maar er is hier geen paniek."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl