Bosbranden bij de hoofdstad Fuchal
NOS Nieuws

Drie doden bij bosbranden op Madeira

De bosbranden op het Portugese eiland Madeira hebben aan drie ouderen het leven gekost. Ze werden vannacht in hun huizen verrast, toen het vuur de hoofdstad Funchal bereikte. Twee mensen raakten zwaargewond en een zesde wordt vermist. Zeker 37 huizen en een vijfsterrenhotel brandden tot de grond toe af.

De brand woedt al een paar dagen. Hij is vermoedelijk aangestoken. De politie heeft twee verdachten aangehouden.

Zo'n duizend eilandbewoners en toeristen zijn geëvacueerd. Zij worden onder meer opgevangen in een voetbalstadion en een kazerne van het leger.

Nog zeker tachtig mensen liggen in het ziekenhuis met ademhalingsklachten en brandwonden. In totaal moesten meer dan driehonderd mensen zich laten behandelen nadat ze rook hadden ingeademd, onder wie acht brandweerlieden.

Drie ouderen omgekomen door bosbranden op Madeira

Madeira heeft steile heuvels en is dichtbebost. Daardoor en door de harde wind en tropische temperaturen is het moeilijk om het vuur onder controle te krijgen, zegt de brandweer. Volgens de weersverwachtingen wordt het de komende dagen koeler en neemt de wind af. De autoriteiten hopen dat de branden hierdoor makkelijker geblust kunnen worden.

De plaatselijke brandweer krijgt vandaag versterking van collega's van het vasteland. Ook worden er artsen overgevlogen.

Madeira ligt in de Atlantische Oceaan, ruim 900 kilometer ten zuidwesten van het Portugese vasteland. Ook daar woeden honderden bosbranden. In de buurt van Porto zijn verschillende dorpen ontruimd. Ten noorden van Lissabon kwam een boswachter om het leven nadat zijn caravan was ingesloten door het vuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl