NOS Nieuws

Dankzij brexit kiezen Britten voor vakantie in eigen land

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

Door de flinke daling van het Britse pond is vakantie vieren op het Europese vasteland voor Britten ineens stukken duurder geworden. Sinds het referendum daalde de waarde van de Britse munt met ongeveer 15 procent, waardoor een gemiddeld gezin plotseling honderden ponden meer kwijt is voor een vakantie aan de Côte d'Azur of de Spaanse Costa. Daarom is er de afgelopen weken een run op vakanties in eigen land.

Dat merken ze ook op Deepdale Farm, een camping in Norfolk, aan de oostkust van Engeland. De telefoon rinkelt onafgebroken met de vraag of er nog plek is, terwijl ze er hier enkele jaren geleden nog flink aan moesten trekken om de camping vol te krijgen.

'Het is veel goedkoper om hier te blijven'

Goedkoper

"Het is gewoon goedkoper om in eigen land op vakantie te gaan", zegt Phil voor zijn Volkswagenbusje uit de jaren 70. "We gaan graag naar Europa, ook graag naar Nederland. Maar deze zomer niet." Zijn vrouw Stella hoort de verhalen ook van vrienden en collega's. "Als je een hypotheek hebt en kinderen, maak je toch een andere afweging."

En veel Britten die op het laatste moment besluiten om in Groot-Brittannië hun tent neer te zetten, komen naar Norfolk. Hier is het weer, voor Engelse begrippen, statistisch gezien het beste.

Recordjaar

"We merken dat veel campings en hotels een recordjaar tegemoet gaan", zegt Pete Waters van het toerismebureau East Anglia, dat de regio vertegenwoordigt. "Dat is mede het gevolg van de brexit. Daarnaast zien we door het lage pond dat er ook meer Europeanen hierheen komen. Voor hun wordt de vakantie immers goedkoper hier."

Landelijk gezien gaat het naar schatting om een paar miljoen Britten extra die kiezen voor een vakantie in eigen land. En zij pompen daarmee weer flink wat geld in de Britse economie, een welkome stimulans gezien de onzekere situatie die ontstaan is sinds het brexit-referendum.

De Bank of England, de Britse centrale bank, kondigde daarom vandaag maatregelen aan om de economische schade van de brexit zo klein mogelijk te houden.

Regen

Het risico van kamperen in Groot-Brittannië is uiteraard slecht weer. Garantie op zon heb je nergens en dus is het zaak je voor te bereiden op natte dagen.

Trevor heeft vier kinderen en hij vindt dat het grootste nadeel van de tent in eigen land neerzetten. "Als het regent zetten we alle kinderen maar in de auto en rijden we naar een kasteel of iets anders. Het is dan echt de tijd uitzitten. Maar goed, hier in Norfolk mogen we tot nu toe niet klagen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl