Gouverneur Mark Carney van de Bank of England, de Britse centrale bank
NOS Nieuws

Britse centrale bank maakt crisismaatregelen bekend

Hoe ziek is de Britse economie geworden van het brexit-referendum? Het dreigende vertrek van de Britten uit de EU zorgde in de aanloop al voor afnemende bedrijvigheid. Na de uitslag doken de aandelenbeurzen omlaag en kelderde het Britse pond met 10 procent in waarde. Het sentiment onder de inkoopmanagers in de dienstensector wijst op een krimp van de economie.

Vier weken geleden waagde de Bank of England (BoE) zich nog niet aan voorspellingen of maatregelen omdat het nog te vroeg was om iets zinnigs te zeggen over de economische gevolgen van de brexit. Met de jongste inflatiecijfers in de hand en een maand verder kan dat wel. De waardedaling van het pond zal de prijzen hebben doen stijgen en een hogere inflatie heeft gevolgen voor de economische groei.

De Britse centrale bank kan bij slecht nieuws besluiten de economie te schragen door de rente te verlagen en extra geld in de economie te pompen. De meeste economen rekenen op een renteverlaging met een kwart of een half procent. De rente staat sinds maart 2009 op 0,5 procent, dus veel rek is er niet.

Om 13.00 uur komt de BoE met haar besluit en een toelichting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl