'Zit alles mee, dan in één uur honderd vallende sterren'
Mocht het in de nacht van 11 op 12 augustus helder weer zijn, dan kun je in Nederland met het blote oog tientallen vallende sterren per uur zien. Mogelijk zijn er op de piek zelfs honderd te zien als alle omstandigheden perfect zijn. Sterrenkundigen verwachten dat de Perseïdenzwerm dit jaar mogelijk extra spectaculair is.
Het terugkerende meteoorspektakel bereikt elk jaar rond 12 augustus een hoogtepunt. Dan kruist de aarde met de baan van een komeet. In het kielzog van deze komeet zitten veel stof- en gruisdeeltjes, die zogenoemde vallende sterren (meteoren) veroorzaken als ze in de atmosfeer van de aarde terechtkomen.
Eens in de twaalf jaar
Dankzij Jupiter is het effect van de sterrenregen gemiddeld eens in de twaalf jaar groter. De enorme planeet brengt iedere twaalf jaar een aantal meteoroïden uit hun baan. Een aantal daarvan komt weer in de baan van de aarde, met extra veel vallende sterren tot gevolg.
"Ik ben voorzichtig om te zeggen dat het nu staat te gebeuren", zegt sterrenkundige Marc van der Sluys. "De extra intense sterrenregen kan ook zomaar pas volgend jaar zijn of zelfs in 2018. En het is nog maar afwachten of het weer meezit."
Heldere nacht?
De voorlopige verwachting voor komenden week is bewolkt weer. "Dat zegt nog helemaal niets", weet weerman Gerrit Hiemstra. "Het weer valt zo ver van tevoren simpelweg nog niet goed te voorspellen."
Jupiter veroorzaakte voor het laatst in 2004 een extra felle sterrenregen. Dat zorgde voor een piek van 150 meteoren per uur. Onder normale omstandigheden zijn er tussen de 30 en 60 vallende sterren per uur te zien.
Vorig jaar was de Perseïdenzwerm goed te zien. Het was helder en het was nieuwe maan.
Een week na de sterrenregen is het al volle maan. Toch zal de maneschijn volgens Van der Sluys niet voor al te veel problemen zorgen. Op het hoogtepunt, vrijdagochtend rond 03.00 uur, is de maan al een uur onder de horizon verdwenen.
Meteorenspotters moeten volgens de sterrenkundige vooral rustig de tijd nemen. Dan heb je de meeste kans iets van de Perseïdenzwerm te zien.
Ligstoel en deken
"Ga met vrienden naar een donkere plek en neem ligstoelen en dekens mee", zegt Van der Sluys. "Je ogen moeten minimaal een kwartiertje wennen aan de duisternis en als je een tijdje stilzit, kan het best koud worden." De ligstoel is om te voorkomen dat je last van je nek krijgt van het turen naar de sterrenhemel.
Een verrekijker meenemen is volgens de sterrenkundige niet nodig. "Je hebt daarmee een heel erg beperkt kijkveld. De meteoorstrepen zijn over de volledige, of halve hemel te zien. Met een verrekijker mis je dus 90 procent van de show."