Een vallende ster tijdens de jaarlijkse sterrenregen
NOS Nieuws

Vallende sterren kijken vanaf het water

De jaarlijkse sterrenregen van de Perseïden was vannacht goed te zien boven Nederland. Alles zat mee: er was weinig bewolking en ook was het nieuwe maan, dus extra donker aan de hemel.

Bij sterrenwachten in Nederland kwamen enthousiastelingen bij elkaar om samen de vallende sterren te observeren. In Amersfoort voeren mensen met een boot op de rivier de Eem de stad uit, de duisternis in, om het jaarlijkse verschijnsel extra goed te kunnen zien.

'Ik had meer verwacht, maar wel een leuk uitje'

Op de boot kregen de honderd passagiers uitleg van Andries Boone van de Sterrenwacht Midden-Nederland. De sterren vallen niet echt. Het zijn niet eens sterren. De Perseïden-zwerm is een wolk meteoren waar de aarde jaarlijks voorbij komt.

Wolk stofdeeltjes

Af en toe zagen de mensen aan boord een lichte streep langs de hemel trekken, maar een echte regen werd het niet. Voor Boone was het genoeg. "Je gaat door een enorme wolk stofdeeltjes heen, maar je ziet er toch maar een paar. Dat is nou eenmaal zo."

Op andere plekken in Europa en in de VS was de meteorenzwerm nog beter te zien. Voor wie de Perseïden vannacht heeft gemist, zijn er nog meer kansen. Waarschijnlijk zijn tot het einde van de week nog vallende sterren te zien, zegt ruimtedeskundige Govert Schilling. En anders komen ze volgend jaar weer voorbij.

  • EPA
    De sterrenregen boven Duitsland
  • EPA
    Een vallende ster boven een ruïne in de Bulgaarse hoofdstad Sofia
  • AFP
    Een meteoriet schiet voorbij in de Amerikaanse staat Nevada
  • EPA
    De sterrenregen boven de Negevwoestijn in Israël
  • AFP
    Ook in Spanje waren de vallende sterren goed te zien

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl