NOS Nieuws

Zoekactie marechaussee gericht op klein kaliber vuurwapens

De extra veiligheidsmaatregelen op Schiphol zijn volgens informatie van de NOS onder meer genomen naar aanleiding van de recente aanslagen op de luchthavens Zaventem en Istanbul.

Er zou rekening gehouden worden met een scenario waarbij, zoals op het vliegveld in Istanbul, iemand voorafgaand aan een bomexplosie om zich heen schiet. Terroristen zouden daarbij gebruik willen maken van een klein kaliber vuurwapen. Geen van de betrokken autoriteiten wil reageren op de NOS-berichtgeving.

Sinds dit weekend leidt "een signaal van terreurdreiging" tot extra waakzaamheid op en rond luchthaven Schiphol.

Op Schiphol worden auto's grondig doorzocht. Dat past bij het scenario dat terroristen gebruik zouden willen maken van een klein kaliber vuurwapen, dat makkelijker verstopt kan worden dan bijvoorbeeld een bom.

Vandaag werd bekend dat de extra veiligheidsmaatregelen die op en rondom Schiphol zijn getroffen de komende tijd van kracht blijven. Het is nog niet duidelijk hoe lang ze blijven gelden.

Brussel en Istanbul

Eind juni pleegden terroristen een aanslag op Atatürk Airport in Istanbul. De daders schoten toen op reizigers voordat ze zichzelf opbliezen. Bij de aanslag kwamen 41 mensen om het leven.

Op luchthaven Zaventem in Brussel maakten de terroristen gebruik van verschillende explosieven die ze in koffers en tassen hadden gedaan. Op hetzelfde moment werd er een aanslag gepleegd op metrostation Maalbeek. In totaal kwamen bij deze aanslagen 35 mensen om het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl